Carte

„Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente”

Volumul ,,Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente "acoperă soarta a circa 8.000 de români căzuți ai Armatei Roșii.

Titlul monografiei face referire la denumirea lagărului sovietic de concentrare ”Spassk 99”, în care au fost aduși mii de prizonieri români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Volumul a apărut în urma ”Expedițiilor Memoriei”, realizate de către o echipă de istorici de pe ambele maluri ale Prutului, condusă de istoricul basarabean Octavian Țîcu, care a mers pe urmele românilor deportați sau ajunși prizonieri în nordul Kazahstanului. Aceste expediții au fost realizate în vara anilor 2013 și 2014.

Volumul ,,Spassk 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente"cuprinde lista cu numele celor circa 8.000 de prizonieri români, inclusiv a celor aproximativ o mie care și-au găsit sfârșitul în lagărul de concentrare respectiv, potrivit lui Octavian Țâcu.

În perioada 1941-1950 pe teritoriul Kazahstanului de astăzi au funcționat 15 lagăre ale poliției politice sovietice NKVD pentru prizonierii de război. În urma cercetărilor efectuate de echipele din Kazahstan, Republica Moldova și România, bazate și pe studiile de arhivă ale fostului ambasador al României în Kazahstan, Vasile Soare, autorii monografiei conchid că, în total, pe tot parcursul existenței sale prin lagărul Spassk 99 au trecut peste 66 de mii de prizonieri de război – germani, japonezi, români, austrieci, polonezi, italieni, unguri, finlandezi etc.

Apărută la editura Eikon București, monografia va fi distribuită gratuit inițial tuturor bibliotecilor județene și raionale din Republica Moldova și România și donate celor mai importante universități.

Volumul este lansat de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Academia ,,Bolashak” din Kazahstan si Universitatea ,,Valahia” din Târgovişte.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *