Actualitate

Specialiștii în drept cred că Liliana Palihovici acționează illegal la cârma Parlamentului

Mai mult, Curtea Constituţională trebuie să se sesizeze în această situaţie. Părerea aparţine expertului în drept constituţional Teodor Cîrnaţ. Juristul a declarat, pentru Publika.md, că propunearea PLDM de a institui funcţia de interimat al speakerului nu poate fi aprobată.

"Ca să fie asigurat interimatul funcţiei trebuie să fie ales speakerul Parlamentului. El trebuie să semneze acest act, altfel este imposibil. Liberalii au dreptate că şedinţa este ilegală", a spus Cîrnaţ.

"În aceste condiţii, Parlamentul este nefuncţional şi orice act adoptat este ilegal. Singura soluţie este să fie ales preşedintele Parlamentului", a menţionat expertul în drept constituţional Vitalie Catană.

Şi directorul CREDO, Sergiu Ostaf, consideră că era mai bine dacă se decidea, ieri, instituirea interimatului funcţiei. "Putem vedea lipsa de certitudine în această hotărâre de a o menţine pe Liliana Palihovici în această funcţie. De aceea, se încearcă o claritate în aplicarea procedurilor. Era mai bine dacă erau introduce aceste modificări, înainte de revocarea preşedintelui Parlamentului", a mai spus Sergiu Ostaf.

Jurnalistul Doru Dendiu a declarat că unii politicieni forţează nota, iar ceea ce se întâmplă este o bătaie de joc faţă de norma constituţională.

"Dacă schimbi regulile în timpul jocului, mai devreme sau mai târziu, te arzi. E o forţare a normei de drept, e o bătaie de joc la adresa normei constituţionale, generată de dorinţa de răzbunare. Eu acum nu văd de ce PD nu ar vota în comun cu PCRM, de nu ar face o alianţă. Ar avea voturi destule să îl voteze pe Vlad Plahotniuc premier, iar pe Vladimir Voronin – speaker şi să demită preşedintele, iar Voronin să fie şi preşedinte interimar până la alegerile parlamentare", mai a menţionat Dendiu.

Publika.md menţionează că Parlamentul a instituit astăzi interimatul funcţiei de preşedinte al Legislatuvului, cu votul PLDM şi PCRM.

Amintim că, ieri, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că Parlamentul este nefuncţional. "Parlamentul nu mai este funcţional, iar cei care au votat pentru revocarea speakerului nu s-au gândit ce fac. Au dat dovadă de lipsă de profesionalism şi calm", a spus preşedintele PD, Marian Lupu.

"Eliberarea lui Marian Lupu înseamnă haos, pentru că vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici nu are împuterniciri de a semna legi. E clar că avom avea alegeri anticipate. Asta înseamnă trei luni de inactivitate a Parlamentului şi preşedintele va fi obligat să dizolve Parlamentul", a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.
 
via publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *