Actualitate

Specific Moscovei. Gazprom acuză Ucraina că „fură” gazul rusesc, livrat către Republica Moldova

Gazprom a venit cu un comunicat de presă în care acuză Ucraina că ar „împiedica” furnizarea gazului rusesc, livrat către Republica Moldova, prin decontarea acestuia pe teritoriul Ucrainei. Potrivit comunicatului, luni, 21 noiembrie, Moldovagaz a achitat în avans gazul livrat, dar volumul neachitat este de 24,945 mln metri cubi. În total, din Ucraina până în Moldova nu au ajuns 52,52 mln metri cubi de gaz, transmite TV8.

„Gazprom fixează decontarea în Ucraina a gazelor rusești destinate furnizării consumatorilor moldoveni în baza unui contract cu compania „Moldovagaz”. Volumul de gaze furnizat de Gazprom către GIS Sudja pentru tranzit în Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova.

21 noiembrie „Moldovagaz” în conformitate cu contractul, a plătit către „Gazprom” o parte din furnizarea pentru luna noiembrie. Volumul gazului rusesc efectiv furnizat, pentru care a fost încălcată plata pentru livrările curente în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi. Volumul total acumulat de sedimentare pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi”, scrie în comunicat.

Totodată, Gazprom susține că din cauza dezechilibrului de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni, pe 28 noiembrie, de la ora 10:00, gigantul energetic rus va începe reducerea aprovizionării cu gaz către GIS Sudja pentru tranzitul prin Ucraina în cuantumul sublivrării zilnice.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu o reacție și susține că SA „Moldovagaz” va comenta oficial în curând declarația CSP „Gazprom” privind furnizarea de gaze naturale spre Republicii Moldova.

Vă amintim că începând de la 1 decembrie, concernul rus Gazprom va reduce din nou livrările de gaz pentru Republica Moldova. Potrvit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, gigantul rusesc va livra cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Dolg krasen platejom, spune un proverb rusesc. Iar altul romanesc spune că sania trebuie pregatita de cu vară. Prea au negligat unii oficiali problema datoriilor la gazele rusesti. Probabil că istoria si timpul va demasca faptasii. Ar trebui de recitit cartea lui Pavel Jardan SUDITE SAMI unde demonstra cum unii cinovnici au faut averi de milioane in ultimii 30 ani. Problema gazelor nu a inceput ]n octombrie 2022, ci cu 30 ani cand au început să se adune datorile pe ambele maluri ale Nistrului. Candva un inalt responsabil de la Gazprom a spus că datoriile RM pt gaze ar fi egale cu PIB său. Acum au dispărut documente de la Moldova Gaz. Cine putea să o facă și a avut interes să distrugă economia RM ??? De ce pt audit se cere acum circa 800 mln EURO. Din buzunarul căruia vor fi virati aceasti bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *