Actualitate

Specificul accizării produselor de tutun: Încasările la buget și riscurile pieței

Proiectul documentului pentru anii 2021-2023 prevede creșterea accizelor la produsele de tutun cu 15%, la produsele petroliere – cu 9%, la produsele alcoolice – cu 5% (pentru armonizarea cu nivelul din UE).

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Dorel Noroc a menționat în special, că în 2020, încasările din accize la produsele din tutun au constituit unica poziție accizabilă, care a înregistrat o creștere de peste 20% în primele 9 luni ale anului, astfel asigurând încasări suplimentare la bugetul de stat în sumă de 240 milioane de lei în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

În societate, produsele de tutun reprezintă cel mai discutat subiect – atât din punct de vedere a accizării, cât și a luptei cu consumul de tutun. În Moldova, a fost aprobată una dintre cele mai dure legi în acest domeniu și țara noastră s-a remarcat anul trecut prin majorarea de peste zece ori a accizelor la anumite tipuri de produse de tutun (și acest lucru s-a întâmplat la mijloc de an).

În timpul ședinței Clubului, s-a remarcat că în 2020, creșterea accizelor la produsele de tutun a fost de 13%, și anume această creștere echilibrată a asigurat rezultate bune pentru buget, este cunoscut faptul că o creștere exagerată afectează atât jucătorii de piață, cât și bugetul. Chiar și așa, noul proiect al politicii fiscale prevede o creștere și mai mare a accizelor din 2021 și anume cu 15%. În același timp, experții au menționat în cadrul Clubului, că pentru unele produse din tutun creșterea va depăși 19%, iar acest fapt poate duce la destabilizarea pieței prin creșterea contrabandei și produselor contrafăcute, și ca urmare la micșorarea încasărilor la buget. Nu poate fi ignorată și situația pandemică și efectele negative ale acesteia asupra economiei și puterii de cumpărare a populației.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță care consideră că în fiecare caz aparte statul trebuie să manifeste o poziție diferită, iar în dependență de tipul de produs și accizarea trebuie să fie diferențiată, așa cum se întâmplă în cazul vinului, berii și băuturilor alcoolice tari, în Moldova. Statul trebuie foarte clar să promoveze descurajarea consumului de tutun și de alcool, prin impunerea accizelor mai mari produselor care sunt mai dăunătoare pentru sănătate oamenilor, astfel, demonstrând că prin intermediul politicii fiscale formează comportamentul populației.

Evident, acest lucru se referă și la discuțiile continue în mass-media cu privire la produsele mai puțin dăunătoare pentru sănătate, cum ar fi dispozitivele electronice de livrare a nicotinei în organism. Într-adevăr, în multe țări se aplică impozitare diferențiată: accize mai mici la produse mai puțin nocive, accize mai mari – pentru cele mai nocive. Și în continuă se demonstrează riscul redus asupra organismului a produselor inovaționale, și producătorii (la fel și doctorii din mai multe țări) fac apel către stat să stimuleze trecerea fumătorilor de la țigări la produse noi mai puțin dăunătoare.

La întrebarea adresată în cadrul Clubului, de ce accizele la produsele de tutun cu risc redus (precum sunt dispozitivele de încălzire a tutunului) sunt taxate în Moldova la același nivel cu țigările obișnuite, în timp ce statele europene le taxează diferențiat și anume mai puțin, față de țigările tradiționale, secretarul de stat a spus “Pentru mine nu este clar ce produse au risc mai mic asupra sănătății pentru a putea răspunde la întrebarea cum trebuie accizat. Aceste tipuri de produse, cum sunt sistemele de încălzire a tutunului, le utilizează persoanele care au capacitatea mai mare de cumpărare, dar ceea ce ține de sănătate nu este un subiect la care mă pot expune, pentru că sunt produse noi, iar opiniile experților sunt diferite. Putem spune că pe piață nu s-a întâmplat nimic anul trecut (remarcă: accizele la produsele de tutun încălzit au fost majorate de 10 ori), dar încasările au crescut și acum putem cheltui mai mult, inclusiv pentru sectorul de sănătate care astăzi este important.”

În cadrul Clubului s-a discutat și despre includerea taxei pe drum în accizele pentru produsele petroliere, necesitatea de plafonare a taxelor locale și gestionarea deșeurilor.

Citiți articolul integral pe Infomarket.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *