Ultima oră

Speranţa la viaţă în Republica Moldova este printre cele mai scăzute din Europa

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sfârşitul vizitei sale în Moldova, ea a declarat că "s-a îngrozit când a văzut în ce condiţii trăiesc oamenii, în special, cei cu dizabilităţi".

"Sunt extrem de alarmată de practica de excludere din societate a persoanelor cu dizabilităţi, în special, a celor cu dizabilităţi mintale, fără niciun efort pentru a asigura integritatea lor. Speranţa la viaţă în Republica Moldova este printre cele mai scăzute din Europa, în special în rândul bărbaţilor. Segmente importante ale populaţiei nu au acces la apă potabilă şi canalizare", a menţionat raportorul special.

Vorbind despre vizita sa întreprinsă la centrul medical Pavlovca, Briceni, raportorul special a spus că condiţiile în această instituţue constituie ameninţări imediate pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor".

"Am fost şocată de felul în care sunt încălcate drepturile a zeci de pacienţi ai spitalului. Blocul unde se tratează bolnavii de tuberculoză nu este aerisit. În salon sunt 10 paturi pentru 11 persoane. Am cerut închiderea imediată a acestei instituţii, unde, de la începutul anului au murit şapte persoane", a spus ea.

"INFOTAG" precizează: În iunie 2014, raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepulveda va pregăti un raport pentru Moldova, care va include şi recomandările de rigoare.
 
infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *