CSI / RusiaRăzboiUcraina

Spionaj extern estonian: Rusia nu va rămâne fără arme „prea curând”, iar Putin speră să „bombardeze” Ucraina până o forțează să vină la masa negocierilor

Rusia nu va rămâne „prea curând” fără arme sau trupe pentru războiul său, iar Vladimir Putin crede că poate „bombarda„ Ucraina până o determină să vină la masa negocierilor, a avertizat Serviciul Estonian de Informații Externe, citat de Sky News.

Kaupo Rosin, noul director general al agenției, a declarat, în prefața unui raport anual privind securitatea internațională publicat miercuri, că obiectivul președintelui rus în Ucraina nu s-a schimbat, în ciuda eșecurilor din ultimele 12 luni, care au zădărnicit planul său de lovitură de stat rapidă.

„Pentru moment, există încă suficient combustibil pentru a menține în funcțiune mașina de război”, a scris el. „Rusia nu va rămâne prea curând fără carne de tun, armament din epoca sovietică sau imperialism indus de propagandă”.

Comentariile au contrastat cu remarcile făcute în octombrie anul trecut de Sir Jeremy Fleming, șeful agenției britanice de spionaj GCHQ, care a declarat că „proviziile și munițiile rusești se termină”.

Există o discrepanță între modul în care diferite națiuni evaluează nivelul stocurilor rusești de arme și muniții, cantitatea calculată fiind mult mai mare dacă sunt incluse munițiile învechite din epoca sovietică – care sunt mult mai puțin sigure.

Cu toate acestea, realitatea de la fața locului, în estul Ucrainei, nu a înregistrat o încetinire marcantă a ritmului bombardamentelor rusești împotriva pozițiilor ucrainene de-a lungul lunilor de iarnă.

Putin „mizează pe timp”

„Un salt calitativ în capacitatea de luptă a Rusiei este foarte puțin probabil”, a scris Rosin.

„Putin mizează pe timp, crezând că Ucraina și Occidentul se vor uza înaintea Rusiei. Putin crede că poate „bombarda” Ucraina până la masa negocierilor”.

Raportul complet al agenției estoniene de spionaj, intitulat „Securitatea internațională și Estonia 2023”, afirmă că Moscova este pregătită să „continue să ridice miza” în Ucraina prin mobilizarea în continuare a populației sale și prin mai multe lovituri împotriva infrastructurii energetice ucrainene.

Putin a ordonat deja o mobilizare parțială a peste 300.000 de persoane în septembrie anul trecut. Se crede că aproximativ jumătate dintre aceștia au fost împinși rapid în luptă, dar restul au primit pregătire și se așteaptă să facă parte dintr-o nouă ofensivă până în primăvară, potrivit oficialilor occidentali.

Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda în fața Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care se află miercuri în vizită în Marea Britanie, a declarat săptămâna trecută că escaladarea rusă a început deja în est, unde nivelul atacurilor a crescut.

„Rusia crede că timpul este de partea sa în războiul din Ucraina”, avertizează raportul estonian.

„În evaluarea noastră, Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda înaintea Rusiei. Cu toate acestea, în opinia lui Putin, Ucraina nu a suferit încă în prezent suficient de mult pentru a ajunge la punctul de rupere.”

Agenția de spionaj a declarat că provocarea pe care încă o reprezintă Rusia a subliniat necesitatea ca aliații occidentali să continue să sprijine Ucraina – un lucru care nu este doar în interesul Ucrainei, ci și în interesul lumii occidentale în general.

„Securitatea europeană pe termen mediu depinde în mod direct de voința ucrainenilor de a-și determina singuri viitorul și de unitatea occidentală în susținerea Ucrainei cu toate mijloacele necesare”, se arată în raportul Serviciului estonian de informații externe.

Acesta a adăugat: „Probabilitatea unui conflict militar între NATO și Rusia ar crește dacă Rusia și-ar atinge obiectivele strategice în Ucraina. Prin urmare, victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar îmbunătăți, de asemenea, securitatea regională”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *