Social

Spitalele municipale au nevoie de circa 70 de milioane de euro pentru renovare

Studiul de fezabilitate a fost elaborat timp de un an şi a fost finalizat în toamna acestui an. ”Scopul lui este de a avea o evaluare la moment a ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate şi care trebuie să fie priorităţile în următorii ani, pe termen scurt, mediu şi lung”, a menţionat Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătăţii.

Conform experţilor care au elaborat studiul, este necesară extinderea reţelei de centre ale medicilor de familie în sectoarele Buiucani şi Ciocana, orientarea medicinii primare către prevenţie şi a celei de ambulator către tratament. De asemenea, studiul a evidenţiat necesitatea deschiderii unui Centru de Diabet Zaharat la Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail”. „La Spitalul „Sfânta Treime” din capitală este necesară deschiderea unei noi secţii de chirurgie cardiovasculară şi a unui centru municipal de imagistică pentru adulţi. A fost depistată necesitatea deschiderii unui centru de andrologie şi a unuia de mamografie la Maternitatea nr.2 din Chişinău”, a declarat reprezentantul societăţii româneşti, care a realizat studiul.

Conform studiului de fezabilitate, Spitalul clinic municipal nr.4 trebuie reconstruit, iar în cadrul lui trebuie amplasat un centru social educaţional-recreativ şi de recuperare medicală, Spitalul de Ftiziopneumologie trebuie renovat, iar în cadrul spitalului „Valentin Ignatenco” trebuie deschisă Secţia de endocrinologie pediatrică, Centrul municipal de imagistică pediatrică şi Centrul de dializă pediatrică.

Studiul relevă că trebuie formate cadre noi de profesionişti, trebuie introdus cardul de asigurat, care va permite urmărirea costurilor per pacient. De asemenea, lucrarea a evidenţiat punctele slabe ale sistemului actual de sănătate: infrastructura învechită, aparatură medicală depăşită tehnologic, spaţiul interior nefolosit, fluxuri neconforme cu normele europene referitor la pacienţi, personal şi activităţi, inexistenţa unui sistem municipal de urgenţă, lipsa unui sistem informatic integrat, vârsta înaintată a personalului medical, subfinanţarea sistemului municipal şi împovărarea acestuia cu cheltuieli aferente cazurilor sociale.

Costul total al lucrărilor incluse în studiul de fezabilitate este de circa 70 de milioane de euro. 98% din această sumă se presupune că vor fi din fonduri europene gratuite, iar 2 la sută din bugetul Primăriei. Proiectul de renovare şi reconstrucţie ar trebui să se desfăşoare în trei etape, până în anul 2030.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *