Actualitate

Spitalul Republican are datorii de 98 de milioane de lei

„Astăzi, situaţia financiară a spitalului este foarte dificilă. Spitalul are un deficit de 98 de milioane de lei. Această datorie nu este una acumulată de astăzi. Datoria se adună începând cu anul 2010. O parte din aceste datorii au o anumită explicaţie: s-au adunat pe seama medicamentelor procurate în cadrul programelor de stat, care se pun pe umerii Spitalului Republican, ceea ce nu este corect”, a menţionat Anatol Ciubotaru, în cadrul unor declaraţii de presă, după prima şedinţă a Consiliului Administrativ al instituţiei.

Directorul susţine că există un stoc foarte mare de medicamente cu termenul de valabilitate aproape de data de expirare. „Problemele sunt foarte mari şi când le solicit explicaţii angajaţilor, oamenii nu pot da lămuriri clare. Bănuiesc că au fost făcute unele scheme”, a menţionat directorul.

Anatol Ciubotaru nu a putut spune cine se face vinovat de datoriile mari pe care le-a acumulat instituţia. „Poate din vina Ministerului Sănătăţii, poate a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, poate a medicilor de aici, nu pot spune, dar s-au acumulat datorii pe care istoria medicinii din Republica Moldova nu le-a cunoscut. Bănuiesc că este vorba de administrarea incorectă a instituţiei”, a declarat directorul.

Directorul SCR a menţionat că situaţia de la spital afectează în primul rând pacienţii. „Nu este un secret că astăzi marea majoritate a bolnavilor îşi procură medicamentele singuri şi acest lucru va continua pentru că nu există finanţare, iar finanţare nu există, probabil, din cauza managementului defectuos”, a continuat directorul.

Ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan, care a participat la prima şedinţă a Consiliului Administrativ, s-a arătat indignată de situaţia în care se află instituţia medicală. „Datoria constituie aproape 50 la sută din resursele financiare pe care spitalul le primeşte. Bugetul instituţiei este de 260 de milioane. Este o situaţie fără precedent în sistemul medical. Dacă anterior era considerat unul dintre cele mai performante spitale, astăzi este cel mai performant la capitolul datorii”, a menţionat Ruxanda Glavan.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că va prezenta situaţia în Guvern şi în cadrul Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *