Tendințe

Spune-mi ce cameră ai, ca să știi în ce culori s-o vopsești

Designerii ne învață să respectăm proporţia de 60/30/10. Asta înseamnă că 60% reprezintă nuanţa dominantă (culori deschise, se regăsesc în cea mai mare suprafaţă, respectiv pe pereţi), 30% nuan¬¬ţa secundară (culori cu două tonuri mai închise, se regăsesc în mobilă, parchet, tapiţerie) şi 10% nuanţa-accent (culori tari, puternice, care se regăsesc doar în decoraţiuni sau în câteva porţiuni mici pe pereţi). În ceea ce priveşte alegerea nuanţei dominante a zugrăvelii, specialiștii ne recomandă să alegem în locul albului un ivory, bej-cappuccino, lila sau culoarea oului de raţă.

În funcţie de suprafaţa încăperii

Dacă ai o cameră prea mică, zugrăveşte-ţi pereţii în culori deschise, iar uşile e bine să fie în acelaşi ton deschis. Într-o cameră prea înaltă, vopseşte plafonul într-o tentă închisă, iar pardoseala trebuie să aibă tot o tentă închisă. Dacă ai o cameră prea joasă, pereţii, mobila, covorul, toate trebuie să fie în nuanţe deschise. În situația unei camere lungi, vopseşte pereţii din capăt în culori închise, să pară mai apropiaţi.


În funcţie de tipul camerei

În living poţi avea un perete-accent, care devine un fel de fundal a ceva. Pentru dormitor e indicat verdele, cunoscut fiind ca o culoare relaxantă. Mai poţi avea nuanţe pale de bej sau lila. În camera copiilor, nuanţele pot fi mai tari, dar nu închise. Alege portocaliu cu crem sau verde, roz cu vernil, lila în loc de roz şi turcoaz cu gri în loc de clasicul albastru. În bucătărie evită albastrul, portocaliul şi rozul, care taie pofta de mâncare! Optează pentru nuanţe calde de bej, crem. Pe hol e nevoie de o culoare caldă – crem, ivory.

Timpul (Suplimentul Femeia)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *