ActualitateExterne

SSU a dejucat planul care pornea revoluția la Kiev

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a anunțat că a reținut un grup de „provocatori”, grup care plănuia să incite la tulburări la Kiev și să pună mâna pe clădirea Radei Supreme (Parlamentul ucrainean).

„Materialele de investigație indică faptul că grupul a fost condus de un co-fondator al unui ONG cunoscut din 2015 pentru activitățile sale anti-ucrainene. Sub pretextul de a organiza o adunare populară în țările slave medievale, criminalii plănuiau să declare ‘înlăturarea de la putere’ a actualei conduceri militare și politice a Ucrainei”, a transmis SSU, pe Telegram, conform Ukrainska Pravda

„Grupul a sperat să pună mâna pe clădirea Radei Supreme și să-i întrerupă operațiunile”, mai arată SSU.

Pentru a aduna oameni, organizatorii au plănuit să strângă o adunare aparent pașnică în centrul Kievului.

„Cu toate acestea, majoritatea participanților la eveniment nu cunoșteau adevăratele intenții din spatele adunării, și anume provocările în beneficiul Federației Ruse”, a informat SSU.

Au fost reținuți

Pentru a-și duce la îndeplinire planul, organizatorul principal a implicat mai mulți complici – reprezentanți ai ONG-urilor din Kiev, Dnipro și din alte regiuni. Comunicau între ei prin diverse canale de comunicare, iar dacă se întâlneau, făceau acest lucru în grupuri mici de trei, transmite sursa citată. În timpul perchezițiilor la locuințele suspecților, oamenii legii au găsit arme și muniție; telefoane mobile, echipamente informatice și proiecte de evidență cu dovezi ale acțiunilor penale, arată sursa citată.

Cei implicați sunt anchetați penal, acțiuni care vizează „schimbarea violentă, răsturnarea ordinii constituționale sau preluarea puterii de stat”, fiind arestați preventiv.

“Ancheta continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor săvârșirii infracțiunii și aducerea celor vinovați în fața justiției. Făptuitorii riscă până la 10 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor”, a conchis SSU.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *