Actualitate

Start admiterii în colegii, centre de excelenţă şi școli profesionale

Potrivit ordinului, în colegii și centre de excelență admiterea se va desfășura din 16 iulie până pe 4 august, cu publicarea rezultatelor pe 7 august. Între 8 și 11 august va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, cu anunțarea rezultatelor pe 14 august. În școlile profesionale, depunerea actelor are loc din 16 iulie și până pe 11 august. Rezultatele vor fi făcute publice pe 14 august. Între 15-24 august va fi desfășurat concursul repetat pentru locurile neacoperite, cu anunțarea rezultatelor pe 25 august.

Candidații vor achita o taxă de înscriere la concursul de admitere. Copiii rămași fără ocrotire părintească sunt scutiți de taxa de înscriere și sunt cazați gratuit în căminul instituției de învățământ, în perioada de admitere. La concurs se pot înscrie absolvenții cu certificat de studii gimnaziale; cu diplomă de bacalaureat; cu atestat de studii medii generale; cu certificat de studii liceale sau echivalente acestora și elevii care nu au absolvit gimnaziul (9 clase) dar au atins vârsta de 16 ani și dispun de un certificat de reușită.

În acest an se alocă 20% din numărul locurilor cu finanțare bugetară pentru copiii cu dizabilitate severă, accentuată și medie; rămași fără ocrotire părintească; cei care au părinți cu dizabilitate severă; ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl; proveniți din familiile cu patru și mai mulți copii, aflați la întreținerea părinților. La fel, absolvenții școlilor cu limbă română de predare din localitățile din stânga Nistrului; de etnie romă; tinerii care au urmat serviciul militar în termen și candidații care anexează recomandarea agentului economic cu confirmarea asigurării locului de practică și a angajării în câmpul muncii.

Potrivit comenzii de stat, în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar, în anul de studii 2018-2019 vor fi admiși 7073 de candidați la locurile cu finanțare bugetară și 680 – cu achitarea taxei de studii.

În Republica Moldova sunt 86 de instituții de învățământ profesional tehnic, dintre care 12 centre de excelență, 32 de colegii și 48 școli profesionale.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *