CSI / RusiaExterne

Statele baltice și-au închis granițele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia

Cele trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, şi-au închis graniţele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, potrivit unei declaraţii a guvernului eston, emisă miercuri şi citată de Dpa și Agerpres.

În conformitate cu liniile directoare ale Comisiei Europene, nimeni nu are voie să treacă graniţa în Estonia cu o maşină cu numere de înmatriculare ruseşti începând de miercuri, 13 septembrie, ora locală 10:00 (08.00 GMT), potrivit Ministerului de Interne de la Tallin.

Estonia, Letonia şi Lituania aplică toate aceleaşi reguli pe fondul unei precauţii sporite provocate de invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Maşinile cu plăcuţe de înmatriculare ruseşti trebuie să întoarcă la frontierele externe ale celor trei ţări, toate făcând parte din Uniunea Europeană şi NATO. În caz contrar, vehiculele ar putea fi confiscate.

Potrivit sursei citate, excepţiile se aplică, de exemplu, în cazul traficului de tranzit între Rusia şi exclava Kaliningrad şi pentru maşinile utilizate de către misiunile diplomatice şi consulare.

De asemenea, vehiculele cu numere de înmatriculare ruseşti pot părăsi statele baltice, trecând frontiera externă a Uniunii Europene, cu condiţia să fie utilizate doar ca mijloace de transport.

Demersul ţărilor baltice intervine după o clarificare a Comisiei din 8 septembrie cu privire la punerea în aplicare a sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Totodată, comisia a precizat că vehiculele înmatriculate în Rusia nu mai pot intra pe teritoriul UE fie în scopuri private sau comerciale.

”Nu putem permite ca cetăţenii unui stat agresor să se bucure de beneficiile libertăţii şi democraţiei în timp ce Rusia îşi continuă genocidul în Ucraina”, a declarat ministrul eston de externe, Margus Tsahkna.

El a mai adăugat că interdicţia obligatorie de intrare a fost un lucru corect şi restricţiile au un impact mai mare atunci când sunt puse în aplicare împreună.

Vă amintim că statele baltice şi Polonia au încetat deja să mai permită intrarea multor persoane dinspre Rusia în urmă cu aproape un an, ca răspuns la război.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *