ActualitateExterne

Statele lumii refuză să-i acorde OMS puteri sporite în cazul unei noi pandemii

Negocierile pentru un proiect de tratat privind pandemiile s-au încheiat vineri seara fără un acord între statele membre, după mai bine de doi ani de eforturi pentru realizarea acestui obiectiv, relatează AFP şi dpa, conform Agerpres.

Proiectul de acord are menirea de a preveni repetarea dezastrului uman şi economic care a fost pandemia de COVID-19, din cauza lipsei de pregătire, de coordonare şi de solidaritate.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat de mai multe ori că negocierile au fost supuse unui val fără precedent de dezinformare, mai ales cu privire la aspectele pe care acordul le-ar permite să fie implementate de către OMS.

Unele voci afirmă că tratatul i-ar permite OMS să încalce suveranitatea sanitară a statelor membre.

Proiectul de acord stipulează că niciuna dintre dispoziţiile sale nu va fi interpretată ca şi cum i-ar oferi Secretariatului OMS, inclusiv directorului său general, “puterea de a orienta, de a ordona, de a modifica sau de a prescrie în orice manieră legile sau politicile naţionale”.

De asemenea, tratatul nu trebuie să îi permită OMS “să prescrie sau să impună în orice manieră părţilor semnatare să adopte măsuri specifice, precum interzicerea sau acceptarea călătorilor, instaurarea obligativităţii de vaccinare sau a unor măsuri terapeutice şi de diagnosticare sau punerea în aplicare a unor măsuri de lockdown”.

Statele membre ale OMS au încercat să ajungă la un acord până vineri seară privind prevenirea şi lupta împotriva pandemiilor, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *