Actualitate

STATISTICĂ: 56% din moldoveni nu participă la piața LOCALĂ a muncii. Care este cauza?

Din punctul de vedere al relaţiei cu piața muncii din țară, în cadrul populației inactive, Biroul Național de Statistică distinge câteva categorii importante.

În primul rând este vorba despre persoane care nu doresc să lucreze. Numărul acestora a fost de 1,329 milioane în trimestrul doi.
Dintre aceștia pensionarii reprezintă 596,8 mii. Persoanele care nu doresc să lucreze deoarece învață sau studiază sunt în număr de 252,3 mii.
Există și un număr destul de mare, de 214,9 mii de persoane care nu doresc să lucreze deoarece îngrijesc de familie.

Totodată, 211,4 mii persoane apte de muncă, aflate în ţară, nu doresc să lucreze în Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau planifică să lucreze peste hotare.
Statisticile relevă și un număr relativ mic al persoanelor declarate de către cei apropiați aflate peste hotare, la lucru sau în căutare de lucru. Este vorba despre 314,8 mii personae.

Sumând numărul persoanelor aflate la muncă peste hotare și a celor ce au un loc de muncă sau planifică să-l obțină peste hotare, obținem un număr de 526,2 mii persoane, sau 31,5% din numărul total de persoane inactive cu vârsta de 15 ani și mai mult, care participă sau planifică să participe pe piața forței de muncă din alte țări. De remarcat că în trimestrul II 2008 acest indicator avea valoarea de 22,1%.

Sursa: eco.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *