Social

”Statu` la vase în lunea Paştelui”, un obicei vechi care sărbătoreşte cuplurile proaspăt căsătorite

Cuplurile servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale şi primesc, în schimb, daruri de trebuinţă în gospodărie.

În 2016, la străvechiul obicei închinat vieţii de familie, denumit ”Statu` la vase în lunea Paştelui”, ce are loc în comuna Şugag, sunt cinstite cinci perechi de tineri, care s-au căsătorit în anul pascal 2015-2016, potrivit Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba. În 2015, au fost cinstite şapte cupluri.

Conform tradiţiei, sărbătoriţii servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale, iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie, obiceiul având loc, în fiecare an, în Curtea Bisericii Ortodoxe Române din Şugag.

Evenimentul începe la ora 11.00 şi se termină la ora 20.00.

După slujba religioasă, cei zece tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită, să iasă oaspeţii de la slujbă pentru a-i servi cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi ţuică. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni felurite vase pentru gospodărie.

La sfârşitul slujbei, întreaga comunitate merge în curtea bisericii, unde tinerii primesc binecuvântarea preoţilor. Cu acest prilej sunt sfinţite mesele îmbelşugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoţi pentru naşi de a le fi sprijin tinerilor căsătoriţi, de a-i îndruma şi sfătui la fiecare impas din viaţa lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viaţă lungă, fericită şi prosperă.

Directorul Centrului de Cultură Augustin Bena, Daniela Floroian, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că şi în acest la obicei participă circa 500 de persoane, tradiţia respectându-se ad litteram, mirii primind ciubere din partea oficialităţilor şi alte obiecte tradiţionale.

”În acest an participă aproximativ 500 de persoane, între care foarte mulţi turişti. Pentru prima dată am auzit, vorbindu-se aici, atât de multe limbi străine. Obiceiul propriu-zis se încheie în jurul orei 13.00, dar spectacolul folcloric continuă până la ora 20.00”, a spus Floroian.

Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” au început odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi.

Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.

Obiceiul, care îşi are originile în negura timpului şi nici măcar nu se cunoaşte cu exactitate când a apărut, a fost reluat în anul 2008, după o pauză de 18 ani.

Potrivit etnografilor, în trecut vasele folosite în ceremonialul acesta erau confecţionate din lemn şi lut. În prezent, vasele sunt cumpărate de la vânzătorii ambulanţi care, cu prilejul acestei sărbători, umplu uliţele din vatra satului, mai ales cele mai apropiate de biserică.

Şugagul, comună situată la 30 de kilometri de Sebeş, este una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului, localnicii fiind cunoscuţi pentru turmele mari de oi. Comuna Şugag este atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase care se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi.

Zona Văii Sebeşului, pe care Mihail Sadoveanu o denumea Valea Frumoasei, cuprinde în arealul Şugagului rezervaţia naturală de la Luncile Prigoanei şi Porţile Raiului.

Comuna are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *