Sănătate

Statul pe scaun poate deveni o boală

De multe ori, având o slujbă care necesită multe ore de stat pe scaun, mişcarea este evitată chiar şi după orele de program. Obişnuinţa şi comoditatea sunt primele indicii ale bolii statului pe scaun, care te împiedică să faci puţină mişcare în orele libere pe care le ai.

Ai nevoie de multă voinţă pentru a schimba stilul de viaţă sedentar în unul activ, în mişcare, benefic pentru sănătatea ta. Nu este însă imposibil, dacă vrei să scapi de stres, să fii lucid şi să ai un organism întărit şi tonic. Analizează-te în fiecare zi de muncă şi vei realiza că dacă vrei să faci mişcare îţi este la îndemână să faci simple exerciţii fizice chiar şi la locul de muncă.

Poţi încerca să vorbeşti la telefon din picioare sau făcând câţiva paşi în birou. Mai mult, poţi renunţa la cumpărăturile online pe care te-ai obişnuit să le faci şi pur şi simplu, la sfârşit de săptămână, dai o fugă prin magazine pentru a-ţi cumpăra ceea ce îţi trebuie. Vei fi mult mai activ, iar dacă te obişnuieşti aşa, mişcarea va face parte din stilul tău de viaţă.

Ai observat şi tu că la prânz, după câteva ore de stat pe scaun, nu mai eşti atât de atent şi ai un randament mai scăzut. Încearcă să faci câţiva paşi în aer liber, pentru pauza de prânz. Vei vedea că tonusul tău va fi altul şi vei rezista până la sfârşitul zilei la fel de proaspăt ca în primele ore ale dimineţii.

Specialiştii cred că şase pauze scurte de zece minute de stat în picioare în timpul orelor de program fac diferenţa între o persoană sedentară şi una activă. Trebuie să ştii însă că aşa cum statul pe scaun poate avea grave repercusiuni asupra ta şi excesul de mişcare poate dăuna.

Încheie ziua de lucru cu o plimbare în aer liber. Încearcă o plimbare în parc, seara, de doar 15 minute şi vei vedea că astfel vei avea un somn mai liniştit, fără să te trezeşti în timpul nopţii. Mai mult, dacă două zile pe săptămână renunţi la maşina personală pentru mijloacele de transport în comun, vei simţi diferenţa.

Boala statului pe scaun a devenit foarte frecventă. La fel şi afecţiunile datorate sedentarismului. Poţi evita toate aceste neplăceri cu mai multă voinţă, un plan bine stabilit pentru întreaga săptămână şi vei vedea în scurt timp că ai un randament mai bun şi un tonus de invidiat.

Sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *