Social

Statul va aloca 6282 lei pentru fiecare elev

Noua formulă de finanțare a școlilor vizează toate cheltuielile curente, cu excepția celor pentru alimentație, pentru pregătirea obligatorie a copiilor pentru școală și reparații capitale, precum și pentru retribuirea muncii în unele instituții din raioanele Căuşeni, Anenii Noi şi Dubăsari. Anunțul a fost făcut de către Victoria Catanoi, coordonatorul proiectului „Educație de calitate în mediul rural din R. Moldova”, în cadrul unui seminar de instruire privind implementarea noii metodologii de finanțare a instituțiilor școlare. 

Potrivit ei, bugetul unei instituții de învățământ va fi format din: finanțele alocate de Guvern conform noii formule și care implică suma de 380285 lei, alocată fiecărei instituții, și suma calculată în funcție de numărul de elevi, 6282 lei pentru un elev de gimnaziu, 75% din această sumă pentru fiecare elev de școală primară și 122% pentru elevii de liceu; bugetul alocat pentru alimentația copiilor, surse extrabugetare și bani alocați de raion pentru reparații capitale.

În bugetul raional vor putea fi reținute până la 5% din sumele alocate pentru fiecare instituție de învățământ. Din componenta raională vor fi repartizate surse financiare pentru acoperirea cheltuielilor de transportare a elevilor și de întreținere a căminelor. De asemenea, până în 2015 direcția raională poate acoperi o parte sau întreg deficitul bugetar al școlilor la cheltuielile curente. Fiecare instituție va putea să-și gestioneze sursele financiare, iar pentru aceasta va trebui să aibă contabilitate proprie, școlile mici vor fi ajutate să-și gestioneze banii de către direcția raională.

Instituțiile mici: școlile primare cu un număr de până la 41 de copii și gimnaziile cu mai puțin de 91 de elevi vor fi finanțate după o formulă specială. Iar bugetul școlilor primare-grădinițe va fi alcătuit din suma calculată per elev plus alocațiile pentru copiii de grădiniță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *