Externe

Stefan Fule: Orice tip de presiune asupra determinării R.Moldova de a avea un Acord de asociere cu UE este inacceptabilă

Fule s-a întâlnit marți cu liderii politici din Partidul Democrat (Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc), Partidul Liberal Democrat (Vlad Filat, Valeriu Streleţ), Partidul Liberal Reformator (Ion Hadârcă și Oleg Bodrug). Oficialii politici de la Chișinău au declarat după întrevederea cu Fule că acordurile de asociere şi liber schimb parafate la Vilnius vor fi semnate cel mai târziu în septembrie anul viitor.

‘Am evaluat unde se află acum R. Moldova după criza politică de primăvara trecută. Acea criză a scos la iveală un număr de chestiuni politice şi instituţionale care trebuie acum abordate urgent, în conformitate cu valorile europene. Voinţa politică este cheia în această privinţă. Abordând aceste chestiuni, R. Moldova va fi într-o poziţie mai bună să implementeze pe deplin Acordul de asociere care va fi parafat la Vilnius şi semnat anul viitor’, a spus înaltul oficial european.

El a adăugat că, în calitate de prieten al R. Moldova şi al cetăţenilor ei, a subliniat ‘urgenţa consolidării responsabilităţii şi transparenţei politice’, continuarea reformei judiciare şi ‘importanţa combaterii corupţiei la toate nivelurile’.

Guvernul de la Chişinău trebuie pe deplin sprijinit în implementarea agendei europene, iar ‘instituţiile democratice trebuie să fie consolidate şi integritatea lor protejată’. De asemenea, a menţionat Stefan Fule, ‘transparenţa viitoarelor privatizări a fost convenită ca fiind de importanţă cheie’.

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate a spus că agenda europeană a ţării trebuie realizată de o manieră incluzivă. ‘Am subliniat în această privinţă importanţa de a da dovadă de deschidere nu numai către cetăţeni, în conformitate cu tradiţia de toleranţă a R. Moldova, ci de a colabora cu toate partidele politice. De asemenea, este important să li se transmită tuturor cetăţenilor din R. Moldova substanţa şi consecinţele aşteptate ale asocierii mai apropiate cu UE’, a spus Stefan Fule, menţionând că acest lucru se va traduce printr-o mai bună protecţie a drepturilor omului, creştere economică şi a numărului de joburi, dar şi prin scăderea preţurilor.

‘Nici Vilnius, nici Acordul de asociere, nici măcar /aderarea la/ UE nu trebuie să fie scopuri în sine; ele trebuie să fie mai întâi de toate mijloace de a ameliora condiţiile sociale şi economice de viaţă ale cetăţenilor. Asta este ceea ce contează cu adevărat şi este lucrul pentru care am lucrat împreună de la adoptarea Planului de acţiune UE-R.Moldova în 2005’, a mai spus Fule.

El a vorbit în finalul declaraţiei sale şi despre presiunile pe care Moscova le-ar exercitat asupra R. Moldova în contextul apropierii summit-ului de la Vilnius, fără a face însă referiri concrete.

‘Deşi orice tip de presiune asupra determinării R. Moldova de a avea un Acord de asociere cu UE este inacceptabilă, subliniez faptul că Acordul nu se realizează în dauna nimănui şi că există beneficii concrete pentru vecinii vecinilor noştri’, a menţionat comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi al grupului PD din parlamentul de la Chişinău, a precizat că în cadrul întrevederii a fost discutată situaţia la zi înaintea summit-ului de la Vilnius.

‘Constatarea este una foarte încurajatoare. Nu avem datorii, nu avem lucruri în stand-by, nu avem acţiuni care nu au fost îndeplinite de R. Moldova, ceea ce ne permite tuturor să spunem că drumul pentru Vilnius este deschis şi că acolo vom purcede la parafarea acestui acord. În acelaşi timp am vorbit despre ceea ce se va întâmpla după Vilnius, pentru că acest moment va marca începutul unei noi etape, la fel de complexă, dificilă şi foarte responsabilă. Am stabilit că în perioada dintre Vilnius şi semnarea acestui acord, care urmează să se întâmple nu mai târziu în luna septembrie a anului viitor, vom elabora în scurt timp o aşa-numită agendă de asociere, vom trasa obiectivele cele mai importante strategice, deci vom asigura continuarea muncii noastre comune pentru realizarea procesului propriu-zis de asociere a ţării noastre la UE’, a spus Lupu.

Vladimir Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, a precizat că executivul comunitar este pe deplin angajat să semneze acordul de asociere cu R. Moldova în septembrie anul viitor. ‘Parafarea la Vilnius, semnarea în septembrie anul viitor, în aşa fel încât ratificarea să fie în mandatul actualului parlament al R. Moldova. Este un obiectiv foarte important pentru noi’, a spus Vladimir Filat.

În ceea ce priveşte presiunile la care R. Moldova ar fi supusă de Rusia în contextul angajării ţării pe calea integrării europene, el a precizat că acestea persistă, dar că obiectivul de continuare a procesului de integrare este unul ‘vital, care nu are alternativă’.

‘S-a vorbit de un plan concret de acţiuni care va fi în curând acceptat de Consiliul de miniştri. Am accentuat faptul că guvernul nostru este capabil să realizeze acest plan. Noi vrem ca acest an care vine şi care este şi un an electoral să nu fie un an al deziluziilor, ci să crească încrederea cetăţenilor R. Moldova că această cale aleasă de noi este una de mare perspectivă, care va asigura bunăstarea şi libera circulaţie’, a afirmat la rândul său preşedintele Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, precizând că îşi doreşte ca R. Moldova ‘să nu mai fie privită doar la modul declarativ ca o problemă de succes, ci să fie una reală’, scrie Agerpres.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *