UE / Nato

Stefan Fule: R.Moldova are nevoie de o guvernare pe termen lung

Oficialul Uniunii Europene a participat la şedinţa festivă a Parlamentului, consacrată Zilei Europei, şi a rostit un discurs în faţa deputaţilor. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a ţinut să mulţumească pentru prezenţă Comisarului european şi a precizat că şedinţa plenară de astăzi a a fost una istorică, deoarece pentru prima dată a fost organizat un asemenea eveniment consacrat Zilei Europei.

"Prezenţa Comisarului pentru extindere şi politică europeană de vecinătate la Chişinău reprezintă o recunoaştere a aspiraţiilor şi a vocaţiei europene a republicii noastre. În ultimul timp, partenerii europeni au făcut dovada unei deschideri fără precedent şi a unor schimbări calitative în relaţiile Uniunii Europene cu Republica Moldova. Am convingerea că eforturile Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană sînt apreciate la justa lor valoare şi vor genera acţiuni corespunzătoare de răspuns din partea blocului comunitar", a spus Ghimpu.

Stefan Fule a remarcat lipsa opoziţiei parlamentare şi a ţinut să precizeze că şi-ar fi dorit să discute personal cu reprezentanţii PCRM. De asemenea, oficialul european a vorbit şi despre progresele înregistrate de R. Moldova la capitolul integrare europeană. "Peste trei săptămâni, va avea loc o şedinţă a negociatorilor în privinţa Acordului de asociere. Un acord nou, mult mai ambiţios, pe care UE urmează să-l semneze cu R. Moldova. Luna viitoare va fi lansat şi dialogul cu privire la liberalizarea regimului de vize. Atunci urmează să decidem condiţiile în care moldovenii ar putea circula fără vize", a spus Fule.

Oficialul european a ţinut să remarce faptul că în prezent situaţia politică din ţară este o provocare pentru guvernare, dar şi pentru toate forţele politice. "Problema constituţională este o hârtie de turnesol pentru situaţia democratică. Alegerile parlamentare ar putea să se apropie, însă ar fi o tactică pe termen scurt. Moldova are nevoie de o guvernare pe termen lung şi este vital ca societatea să se concentreze pe combaterea problemelor şi a crizei. Forţele politice trebuie să dea dovadă de curaj şi să găsească un compromis. Comisia de la Veneţia a arătat clar calea de rezolvare a problemei. Aşteptăm un compromis în Parlament, chiar dacă tentativele de până acum au eşuat. Reformele trebuie sa continue nu pentru Bruxelles, ci pentru cetăţenii moldoveni", a adăugat Fule.

Prezent la şedinţă, premierul Vlad Filat a menţionat că astăzi avem toate motivele pentru a fi optimişti în lumina angajamentelor asumate de RM şi a sprijinului din partea partenerilor europeni. "Uniunea Europeană este în Moldova, iar Moldova urmează să fie în curând în Uniunea Europeană", a declarat Filat.

Au mai rostit discursuri în faţa deputaţilor liderul PD, Marian Lupu, şi Serafim Urechean, liderul AMN, prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

Sursa: moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *