Sănătate

Ştiai că apa de gură şi pasta de dinţi te pot ucide? Vezi de ce!

Multe produse de acest gen conţin alcool, dar şi alte substanţe periculoase, de exemplu clorhexidină, peroxid sau salicilat de metil. Intoxicaţia cu acelti compuşi poate duce la dureri abdominale, greaţă, ameţeală, dureri de cap, probleme de respiraţie, puls rapid, dureri în gât, vărsături cu sânge.

În cazuri grave – de exemplu la copiii care au înghiţit cantităţi mari de apă de gură – se poate ajunge la pierderea cunoştinţei, comă şi chiar deces. Evident, se poate întâmpla să înghiţi puţină apă de gură, chiar dacă eşti adult. În acest caz e posibil să ai dureri de stomac, diaree sau greaţă, simptome care vor trece în scurt timp.

Pasta de dinţi conţine substanţe care pot fi periculoase în cantităţi mari – este vorba de fluorura de sodiu şi triclosan. O linguriţă de pastă de dinţi înghiţită de un copil de 20 de kilograme poate avea efecte serioase: diaree, vărsături şi greaţă, stare de slăbiciune, tremurături, convulsii şi chiar atac de cord.

În cazul unui adult care înghite din greşeală cantităţi mimi de pastă de dinţi, efectele se limitează de obicei la tulburări digestive minore.

Ce faci dacă copilul tău a înghiţit apă de gură sau pastă de dinţi

Cel mai important este să suni imediat la numărul de urgenţă 112 şi să menţionezi vârsta şi greutatea copilului precum şi substanţa pe care a înghiţit-o şi în ce cantitate. Nu uita să ai la îndemână ambalajul pastei de dinţi sau al apei de gură pentru ca medicii să verifice ingredientele. Nu încerca să-i provoci vărsături sau să aplici alte metode de prim ajutor dacă nu ai fost instruită de un medic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *