Bună Dimineața

Știință electorală sau jocul de-a răzgânditul

Se vede că Marian Lupu a confundat românii cu granițele actualei Românii, iar moldovenii cu cetățenii actuali ai Republicii Moldova. Faptul că peste Prut mai există o Moldovă plină de moldoveni-români pare să fie necunoscut de liderul Partidului Democrat, sau poate se vrea a fi cunoscut, dar este împins în subconștient de apropierea viitoarelor alegeri. Îmi place că știința la politicienii moldoveni se schimbă în conformitate cu direcția vântului electoral. În Găgăuzia, politicienii susțin că vorbim moldoveneasca și trebuie să studiem Istoria Moldovei. La Bălți, același politician ar putea susține că vorbim rusa și trebuie să studiem Istoria Moldovei în cadrul raiului imperialist rusesc. În cadrul întâlnirilor cu oficialii români, politicienii noștri se răzgândesc din nou și încep a vorbi româna. Jocul acesta de-a răzgânditul îmi pare riscant. Într-o bună zi, ne vom răzgândi și noi, alegătorii. Atunci vom începe să votăm cu Ștefan cel Mare, cu Vlad Țepeș, cu Chuck Norris, cu oricine doar ca să nu oferim votul unui noi „salvator” al țării.

„Elita” statului, adică politicienii, se răzgândesc de la o zi la alta și de la un mandat la altul. De ce să nu ne răzgândim și noi, muritorii de rând? Am stat și m-am gândit până m-am răzgândit. În școlile noastre trebuie studiată nu Istoria Românilor, nici Istoria Moldovei, în școlile moldovenești trebuie studiată Istoria moldovenilor. Aș vrea ca urmașii noștri să cunoască istoria moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului rupți în două de imperialismul rusesc, aș vrea ca elevii noștri să cunoască istoria moldovenilor deportați prin gulaguri și siberii, pentru că au muncit și au agonisit o mică avere, aș vrea ca elevii noștri să cunoască istoria intelectualilor și preoților moldoveni stârpiți din rădăcină de sovietici. Ar fi bine să predăm și istoria contemporană a moldovenilor plecați peste hotare, a moldovenilor care mor de foame din cauza pensiilor mizere, a moldovenilor lăsați să moară prin spitale din cauză că nu au cu ce da mită, a moldovenilor omorâți și terorizați în

Transnistria. O astfel de istorie a moldovenilor ar fi foarte necesară în școlile noastre, o istorie adevărată, fără principii și valori electorale, și ce este mai important – fără posibilități de răzgândire.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *