Actualitate

Stimulările salariale încasate de către agenții constatatori vor fi plafonate

Autorii proiectului susțin că, prin stimularea financiară în mărime de 25% din amenzile aplicate, s-a decis favorizarea unor categorii de agenți constatatori din cadrul poliției. Însă, norma vizată comportă unele conotații cu caracter dezechilibrat, provocând și eventuale riscuri de abuz de drept din partea agentului constatator care ar putea aplica amenzi cetățenilor în interesul său economic. Totodată, urmare analizei efectuate se constată că veniturile unor agenți constatatori sunt excesive în raport cu alte categorii de agenți constatatori, care se află într-o situație similară. În aceste condiții, MAI propune plafonarea veniturilor încasate în calitate de stimulare financiară.

În nota informativă a proiectului se menționează că în primul semestru al anului curent, în baza datelor Sistemului informațional automatizat de evidență a contravențiilor, dar și de către agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, au fost aplicate amenzi în sumă totală de peste 137,3 milioane de lei, în bugetul de stat fiind încasate peste 54 de milioane de lei. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată o majorare a sumei amenzilor aplicate cu 21%. În calitate de stimulente financiare pentru primul semestrul, agenților le-a fost acordată suma de 16,6 milioane de lei.

Potrivit autorilor proiectului, de rând cu succesele înregistrate pe plan financiar se reliefează anumite inconsecvențe sub aspect profesional și motivațional în interiorul efectivului polițienesc. Urmare analizei efectuate s-a constatat că printre agenții constatatori care au beneficiat de cele mai mari stimulări financiare sunt angajații poliției din cadrul Centrului unic de monitorizare și coordonare (CUMC), ale căror stimulări financiare sunt în creștere stabilă.

În primul trimestru, suma încasată de către 21 angajați ai Centrului a constituit peste 340 de mii sau 6% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. Astfel, suma maximă revenită unui angajat a fost de peste 24 de mii de lei, iar suma minimă – puțin peste 3 mii de lei. În cel de-al doilea trimestru, suma încasată de către 24 de angajați a constituit aproape 745 de mii de lei sau 10% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. În acest caz suma maximă revenită unui angajat a fost de aproape 60 de mii de lei, iar suma minimă – aproape 5 mii de lei.

Potrivit MAI, comparând condițiile în care este desfășurată procedura contravențională de către angajații poliției din cadrul CUMC cu cele ale altor agenți constatatori din alte subdiviziuni polițienești, se evidențiază o serie de împrejurări ce defavorizează ultimele categorii de agenți. În calitate de exemplu se dă lipsa necesității de a colecta probe pentru a demonstra vinovăția contravenientului, condițiile de infrastructură și mediu, lipsa contestațiilor în instanțele de judecată etc. La fel, se precizează că documentarea contravențiilor de către angajații din cadrul Centrului durează în medie 2-3 minute pentru întocmirea procesului verbal.

Odată fiind adoptate, modificările propuse urmează să intre în vigoare începând cu 1 octombrie 2018.

Sursa: ipn.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *