Ultima oră

ȘTIREA ZILEI: Obama cere Congresului să aloce bani pentru a întări armatele Moldovei, Georgiei și Ucrainei

Această "Inițiativa de Reasigurare Europeană" are nevoie de aprobarea Congresului şi ar urmă să servească la dezvoltarea capacităţilor ţărilor care nu sunt membre ale NATO precum Ucraina, Georgia şi Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite şi aliaţii săi occidentali şi pentru întărirea propriei lor apărări, a precizat Casă Albă.

Asistența militară propusă de Casa Albă include o participare SUA în cadrul unor exerciții dar și atrenamente comune. Detașarea de strategi militari dar și o prezență navală mai puternică în Marea Neagră și Marea Baltică. Casa Albă spune că pe lângă această inițiativă are loc o revizuire a prezenței noastre în Europa în lumina noilor provocări legate de securitate.

"Statele Unite sunt alături de aliaţii lor, aşa cum şi aceştia au fost alături de noi", se arată în comunicatul Casei Albe, publicat la începutul vizitei preşedintelui Obama în Polonia, prima etapă a turneului sau european.

Dacă acest plan va fi aprobat, va fi vorba de măsură cea mai concretă a administraţiei Obama pentru a-şi asigura aliaţii din Europa de Est şi pentru a arată Rusiei că Washingtonul este capabil de un răspuns ferm în faţă acţiunilor din Ucraina.

Acest plan vizează intensificarea exerciţiilor şi antrenamentelor trupelor şi forţelor aeriene trimise de Statele Unite în Europa. El prevede trimiterea de experţi americani în ţările est-europene, pentru a pregăti instalarea de echipamente şi îmbunătăţirea infrastructurilor, care ar putea fi folosite rapid de NATO în caz de nevoie.

Potrivit comunicatului, planul prevede de asemenea o "participare sporită" a forţelor navale americane în cadrul NATO, amplasate în special în Marea Neagră şi Marea Baltică.

Washingtonul ar putea astfel să-şi revadă prezenţa în Europa, "în funcţie de noile provocări legate de securitatea acestui continent".

Acest lucru nu se va face însă în defavoarea "reechilibrării" puterii americane în regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casă Albă.  

Timpul.md via Hotnews.ro / Reuters

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *