Actualitate

Știri din „lumea rusă”: Tatăl și-a turnat fiica la FSB

De la începutul războiului, rușii se toarnă din ce în ce mai mult unii pe alții. Oamenii se plâng polițiștilor de vecinii ale căror balcoane sunt împodobite cu panglici galbene și albastre, predau colegii forțelor de securitate care rup litera Z, iar unii chiar scriu declarații la forțele de ordine despre proprii copii.

Pionerule, nu te rușina să-ți torni părinții
  • Și ai reținut-o pe fiica mea?
  • Pe cine?

„Fiica mea… a fost reținută, nu?

  • Pentru ce ? Știm doar că undeva pe internet ați văzut niște mesaje despre ceva… apeluri pentru ce?
  • Deci este… uciderea rușilor – este normal?

Ei bine, apeluri. Așa că trebuie să vă intervievăm, să aflăm ce ați văzut în mod specific? Deci fiica ta sună sau ce?

  • Da.

Aceasta este o conversație telefonică între un ofițer de poliție și Timur Khalitov, un locuitor de 49 de ani din Reutov, pe 10 aprilie. Dimineața, Khalitov a venit la departamentul de poliție și a scris o declarație împotriva fiicei sale Elmira, indicând că aceasta „cere la uciderea rușilor”.

Polițistul l-a sunat pe Khalitov, aflându-se în cartierul Moscova Novogireevo, din apartamentul indicat în declarația bărbatului – fiica lui Khalitov, Elmira, locuia recent aici cu mătușa ei Alla. Polițistul a explicat că nu a putut interoga fata, deoarece nimeni nu a deschis ușa.

„Nu putem sparge ușa, nu acestea sunt circumstanțele”, continuă polițistul.

  • Simțiți-vă liber să o rupeți. Cu îndrăzneală, – Khalitov își convinge interlocutorul cu o limbă ușor zguduită.

Ofițerul de poliție repetă că este imposibil să spargi ușa, nu există motive pentru asta – și îl invită pe Khalitov să vină la loc, caz în care, cu permisiunea lui, apartamentul poate fi deschis.

„Stai… Acesta este un moment situațional”, spune Khalitov.

Care este momentul situațional?

„Trebuie să dărâm ușa imediat”, insistă bărbatul.

Polițistul spune încă o dată că se poate deschide ușa doar dacă Khalitov confirmă că este proprietarul apartamentului, sau cel puțin este înregistrat acolo.

„Rupe-o”, îl convinge Khalitov.

  • Încă o dată spun, ești nevoie de tine, conduci sus.
  • Mama ta. Bine bine.

Apelul dușmanilor din Thailanda

În momentul în care poliția a încercat să intre în apartamentul din Novogireevo, Elmira însăși se afla alături de iubitul ei. A fost trezită de un telefon de la mătușa Alla. Ea i-a spus nepoatei sale cu o voce tremurândă că este căutată. La telefon, polițistul a explicat că Elmira a trebuit să fie intervievată din cauza declarației tatălui ei – iar fata a acceptat să vină ea însăși la departamentul Ministerului Afacerilor Interne.

„El [polițistul] a spus imediat că tatăl său era beat, foarte beat, dar a spus că mai trebuie să dea explicații”, își amintește fata într-un interviu acordat Mediazona.

Elmira Khamitova are 21 de ani, este studentă la Școala Superioară de Economie, conduce canalul de telegramă Podpolye și transmite în flux pe Twitch, unde vorbește despre politică și viața publică din Rusia. Elmira spune că aderă la punctele de vedere ale opoziției, dar nu a scris niciodată nicio postare cu apeluri la „uciderea rușilor”.

Cu tatăl ei, fost avocat, nu a mai ținut legătura de mult. Potrivit ei, viața cu el a fost întotdeauna dificilă și chiar nesigură din cauza temperamentului său violent. Când a început să se bazeze pe alcool, a devenit complet insuportabil să comunice cu el.

Elmira a sugerat la început că denunțul tatălui ei la poliție a fost o reacție atât de nesănătoasă la unele dintre postările ei de pe VKontakte, unde fata vorbește despre războiul din Ucraina și posibilele consecințe ale acestuia pentru Rusia. Părintele vorbește despre alte motive, complet absurde.

„M-au sunat oameni din Thailanda, cine naiba știe unde… și au raportat că se presupune că a existat o astfel de poveste [cu apelurile fiicei mele de a ucide ruși]. Am fost forțat să cred. Nu știu cum s-a întâmplat”, a explicat Timur Khalitov pentru Mediazone.

Dacă a existat un astfel de apel de fapt, este imposibil de verificat. Timur Khalitov susține că are mulți dușmani – și ar putea fi „înființat”. Potrivit bărbatului, el a scris o declarație despre fiica sa nu doar poliției, ci și FSB.

La secția de poliție au luat telefonul fetei și l-au studiat timp de cincisprezece minute. Până atunci, Elmira și-a șters cu prudență istoricul mesajelor și a șters telegramele. Cu toate acestea, polițiștii au fost mai interesați de Instagram – potrivit studentului, au fost foarte surprinși când nu au putut intra în aplicație. Probabil, poliția nu era conștientă de blocarea serviciilor Meta, care este recunoscută ca o organizație extremistă în Rusia, iar fata a oprit VPN -ul .

Potrivit Elmira, un „mare șef de poliție”, cum îl numește ea, a devenit interesat de povestea ei cu apeluri inexistente de a „ucide rușii”. A întrebat-o îndelung cum a putut veni o astfel de acuzație.

„Le spun că este o persoană inadecvată. Tatăl meu este alcoolic și bea de mulți ani. Nu lucrează, doar bea toată ziua și are iluzii constante. Fie sună și spune că trage înapoi în asediu, apoi îi prinde pe naziști. Tatăl meu tocmai le-a spus”, povestește ea conversația cu poliția. Și adaugă că, când ea avea 13 ani, tatăl ei a vrut să-i scoată ochii, pentru că au „un fel de putere de vrăjitorie”.

Drept urmare, poliția a eliberat-o pe Elmira, promițând că va întocmi un protocol privind huliganismul mărunt împotriva tatălui ei – a înjurat-o când a venit la departament pentru a scrie o declarație.

De la poliție, fata și-a sunat tatăl, care a început să povestească despre apelul din Thailanda. „Îi spun, ei bine, să zicem că este adevărat. Dar de ce dracu te-ai deranjat să scrii o declarație împotriva mea, așa că te-ai dus direct cu picioarele în alt oraș, poți spune – de la Reutov la Moscova a venit – să scrii o declarație împotriva mea pe care eu îndemn să ucidă ruși? Îmi spune: ei bine, totul se poate aștepta de la tine, am decis să joc în siguranță.

Cultura denunțului
Odată cu începutul războiului din Ucraina, rușii au început cu adevărat să informeze mai des despre oamenii care nu împărtășesc punctul de vedere al statului despre motivele și motivele atacului asupra unei țări vecine.

Cea mai tare poveste s-a întâmplat în Penza, unde elevii de clasa a VIII-a au relatat despre profesoara de engleză Irina Gen. La lecție, profesoara i-a explicat uneia dintre eleve de ce nu ar putea merge la concursul din Cehia.

„Până când Rusia va începe să se comporte într-un mod civilizat, asta va continua pentru totdeauna”, a spus profesorul. – Au vrut să ajungă la Kiev, să răstoarne guvernul. Acesta este, de fapt, un stat suveran, există un guvern suveran. Avem un regim totalitar. Orice disidență este considerată o crimă de gândire. Vom merge cu toții timp de 15 ani. Și eu, inclusiv acum, voi pleca pentru 15 ani.

Irina Gen a fost deschis un dosar despre „știri false” despre armata rusă – studenții au predat poliției o înregistrare audio de la lecție. Profesorul însăși crede că a făcut ceea ce trebuie și nu regretă.

„Cred că vine de la părinți. Adică, unul dintre copiii dintr-o conversație, poate, a menționat odată că un profesor de engleză are un punct de vedere complet diferit asupra acestei chestiuni. Vă pot spune că unul dintre elevii din această clasă are un părinte care reprezintă FSB”, a spus profesorul într-un interviu acordat Idel.Realii. – Cred că mesajul de a mă înregistra pe audio a fost tocmai de la el: că într-o zi trebuie să mă înregistrezi și „scurge” această înregistrare către organele de drept. Aceasta este versiunea mea, dar sunt 100% sigur de ea.”

Începând cu luna martie, profesorii din școlile rusești au fost obligați să denunțe apelurile la acțiuni „anti-război” și să povestească elevilor argumentele din discursul președintelui Vladimir Putin despre motivele „operațiunii militare speciale” împotriva Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. O întrebare: așa dezlânat, fără cap și fără coadă vorbesc rușii sau așa vă place vouă să scrieți???
    Aproape tot articolul pare scris de o persoană cu probleme grave de logică și de vorbire.
    Exemple:
    – Irina Gen a fost deschis un dosar despre „știri false”
    – Încă o dată spun, ești nevoie de tine, conduci sus.
    – așa că te-ai dus direct cu picioarele în alt oraș, poți spune – de la Reutov la Moscova a venit
    – cere la uciderea rușilor
    Dacă vi se pare corect ceea ce scrieți precizați, vă rog, că scrieți în molotoveneasî ca să nu mai avem niciun dubiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *