Lumea

Știri pe scurt: R. Moldova, ținta spionajului cibernetic

Rețeaua de spionaj, „Octombrie Roșu” spiona ţări din Europa de Est şi foste state sovietice, precum și unele state occidentale și din Asia Centrală. În spatele acestei operațiuni s-ar afla hackeri chinezi și operatori vorbitori de limba rusă. 

În Zagreb stratul de zăpada a ajuns la 67 centimetri

În capitala Croației, stratul de zăpada a atins 67 de centimetri. Acesta este un record pentru Zagreb înregistrat în ultimii 84 de ani. Ankica Stojanovic, o responsabilă a Institutului meteorologic local, a declarat că „este vorba despre un record ce datează din 1929 când am avut 80 de centimetri de zăpadă". Circa o mie de voluntari s-au alăturat pompierilor, serviciilor de intervenţie montane şi departamentului de deszăpezire rutieră pentru a ajuta la degajarea zăpezii de pe străzile din oraş.

Confuzie pe ruta Chișinău-București

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile pentru aterizare, cursa Chișinău-București de dimineață a fost comasată cu cea de seară. Managerul pentru relaţii publice al transportatorului naţional „Air Moldova”, a declarat că aeronava care zboară spre Bucureşti este de capacităţi mici şi, respectiv, mai sensibilă la condiţiile meteorologice nefavorabile. Pasagerii cursei de dimineaţă au fost anunţaţi că, din cauza ceţii de pe Aeroportul „Henri Coandă”, zborul nu poate fi operat, iar aceștia au căzut de acord ca zborul să fie transferat pentru o altă oră.

Prima bibliotecă din lume fără cărți tipărite

În orașul San Antonio va fi inaugurată prima bibliotecă publică din lume fără cărți tipărite, în întregime digitală. Biblioteca va fi construită pe o suprafață de 460 de metri pătrați și va purta numele de BiblioTech. 100 de e-readere pentru copii, 50 de PC-uri, 25 de laptopuri şi 25 de tablete vor fi puse la dispoziția vizitatorilor bibliotecii. De asemenea, pentru a asigura accesul cititorilor la peste 10.000 de titluri, biblioteca va încheia contracte de parteneriat cu diverşi furnizori şi distribuitori de eBook-uri.

Elena Podoleanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *