Externe

Stoltenberg, apel către Turcia și Ungaria: Acum este momentul pentru a le permite Finlandei şi Suediei să adere la NATO

Marți, 28 februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a reiterat apelul către Turcia şi Ungaria de a accepta aderarea Suediei şi a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, transmite DPA.

”Acum este momentul pentru a ratifica şi a întâmpina ca membri deplini atât Finlanda, cât şi Suedia”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună, la Helsinki, cu premierul finlandez Sanna Marin.

Înalta oficialitate NATO a declarat că s-au înregistrat progrese în privinţa poziţiei Ankarei şi că săptămâna viitoare, la Bruxelles, va avea loc o reuniune tripartită Turcia-Suedia-Finlanda.

Astfel, la Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, liderii ţărilor membre ale NATO au luat decizia de a invita Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare a celor două ţări au fost semnate de cele 30 de state membre, dintre care 28 le-au şi ratificat. Doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat deocamdată documentele, dar parlamentul de la Budapesta se va pronunţa la începutul lunii martie.

Jens Stoltenberg a adăugat că Suedia şi Finlanda au întrunit condiţiile incluse în acordul convenit cu Turcia în vara anului trecut.

Potrivit secretarului general al NATO, cele două ţări nordice ar fi acum ”într-o poziţie mult mai bună decât înainte de a prezenta cererea de aderare”, întrucât ”este de neconceput să existe vreo ameninţare contra Finlandei sau Suediei fără ca NATO să reacţioneze”.

În ceea ce o priveşte, Sanna Marin a ţinut să remarce că parlamentul Ungariei încă nu a aprobat extinderea NATO, dar Budapesta şi-a exprimat sprijinul pentru aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţie şi nu a prezentat vreo solicitare.

Candidaturile celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică sunt blocate din mai anul trecut de Ankara. Între altele, Turcia îi reproşează Suediei că adăposteşte militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi califică drept ”terorişti”, în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie 2022, Suedia şi Finlanda au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *