Externe

Stoltenberg, după întâlnirea cu Erdogan: Suedia îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la NATO

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a reiterat duminică că Suedia a îndeplinit toate cerințele pentru aderarea la NATO și și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla înainte de summitul de la Vilnius din iulie.

Stoltenberg a făcut aceste declarații după o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan

Secretarul general al NATO a subliniat că Turcia are “asigurări legitime de securitate”, deoarece niciun alt membru al alianței nu a avut parte de atâtea atacuri teroriste.

“Suedia a luat măsuri concrete semnificative pentru a răspunde temerilor Turciei, cum ar fi modificarea Constituției, încetarea embargoului asupra armelor și întărirea cooperării în domeniul antiterorismului. O importantă legislație antiteroristă a intrat în vigoare în urmă cu doar câteva zile”, a enumerat el.

“Așadar, Suedia și-a îndeplinit obligațiile”, a conchis Stoltenberg, adăugând ulterior că speră ca Stockholm să adere la NATO “înainte de summitul de la Vilnius”.

Secretarul general al Alianței a recunoscut că Ankara a reacționat negativ la demonstrațiile anti-turce și anti-NATO din Suedia, menționând că toți membrii NATO trebuie să protejeze libertatea de exprimare și de întrunire.

“Dar trebuie să ne amintim de ce au loc aceste demonstrații: organizatorii lor vor să împiedice aderarea Suediei la NATO și să oprească cooperarea antiteroristă cu Turcia și să slăbească Alianța. Nu trebuie să le permitem să reușească”, a conchis el.

Stoltenberg a anunțat, de asemenea, o reuniune a membrilor Mecanismului Permanent de Stabilizare, înființat în urma summitului de anul trecut de la Madrid pentru aderarea de noi membri la Alianță, “în săptămâna 12 iunie”.

După cum se știe, doar două țări, Ungaria și Turcia, nu au ratificat protocolul de aderare a Suediei la NATO. Aceasta din urmă acuză Stockholm că ignoră cererile sale de extrădare a câtorva zeci de activiști pe care îi consideră implicați în terorismul kurd.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *