CSI / RusiaUcrainaUE / Nato

Stoltenberg: Salut planul de pace al preşedintelui Zelenski, dar ”nu există semne că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, 3 aprilie, că salută planul de pace al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care respectă principiile centrale ale cartei ONU, dar că nu sunt semne că Vladimir Putin se pregăteşte pentru pace, ci pentru „mai mult război”, transmite Agerpres.

Jens Stoltenberg a afirmat că marţi la sediul Alianţei va avea loc comisia NATO-Ucraina, la care va participa ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia se va discuta și despre războiul de agresiune al Rusiei şi despre sprijinul NATO pentru Ucraina.

„Nu ştim când se va încheia acest război. Dar când se va termina va trebui să realizăm aranjamente pentru ca Ucraina să poată descuraja o agresiune viitoare. Iar istoria nu se repetă. Nu putem permite Rusiei să continue să submineze securitatea europeană”, a declarat șeful NATO în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, de marţi şi miercuri.

De asemenea, el a salutat planul de pace al preşedintelui Volodimir Zelenski, care „respectă principiile centrale ale cartei ONU” şi „asigură fundaţia pentru o pace justă şi sustenabilă”.

„Dar nu există semne că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace. Se pregăteşte pentru mai mult război. De aceea suntem uniţi în determinarea noastră de a menţine cursul actual. Şi să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat secretarul general al NATO.

Totodată, Jens Stoltenberg a afirmat că miniştrii de externe vor discuta din nou despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina şi întărirea forţelor armate ucrainene, precum şi despre „susţinerea tranziţiei lor de la era sovietică la echipamentul şi doctrina NATO”.

„Sprijinul nostru este pe termen lung. Aşa că mă aştept ca miniştrii să fie de acord să înceapă să dezvolte un program multianual pentru Ucraina”, a mai spus secretarul general al NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *