Social

STOP violenței și hărțuirii la locul de muncă! Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat un proiect de lege

Combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă, precum și mai multă protecție pentru persoanele, care se simt victime. Acesta este scopul proiectului de lege, asupra căruia lucrează un grup de lucru din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, transmite Deschide.md

Marți, 22 august, au avut o nouă ședință, în cadrul căreia s-a discutat despre prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative.

„La ora actuală, legislația muncii din Moldova stabilește doar câteva proceduri generale de protecție împotriva violenței și hărțuirii la locul de muncă, iar aplicarea lor este limitată și nu asigură protecția efectivă a persoanelor împotriva violenței și hărțuirii în muncă”, se menționează în cadrul unui comunicat de presă emis de către reprezentanții Ministerului.

Grupul de lucru a fost instituit pentru ratificarea și implementarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii, privind combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii nr. 190 din 2019.

Convenția nr. 190 oferă un cadru clar și amplu de intervenție pentru a proteja victimele violenței și hărțuirii în lumea muncii prin acțiuni cum ar fi concedii plătite, aranjamente flexibile de muncă și protecție temporară împotriva concedierii, indiferent de statutul lor contractual.

Procesul de ajustare a legislației naționale privind combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă, în vederea alinierii la prevederile Convenției OIM 190, a fost inițiat în aprilie 2023. Din grupul de lucru creat în acest scop fac parte reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Parlamentului Republicii Moldova, Organizației Internaționale a Muncii, partenerilor sociali, societății civile și ai altor autorități și instituții publice responsabile de prevenirea și combaterea violenței și hărțuirii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *