CSI / Rusia

Stratfor: Luna august va readuce războiul în Ucraina

Toate evenimentele recente arată că acordul Minsk-2 este doar o foaie de hârtie. Deşi intensitatea luptelor s-a diminuat, continuă încălcările sistematice ale acordului de încetare a focului. O înţelegere decisivă nu poate fi obţinută din cauza părţii politice a conflictului: punctele de vedere ale Kievului şi aliaţilor săi occidentali pe de o parte şi a miliţiilor rebele sprijinite de Moscova – pe cealalalta, sunt izbitor de ireconciliante.

În ciuda discuţiilor nesfârşite, cele două părţi nu pot conveni în două aspecte-cheie. Primul – statutul special al regiunilor separatiste. Ucraina vrea că miliţiile să depună armele, şi apoi se angajează să modifice Constituţia. Adversarii săi – dimpotrivă – vor să influenţeze gradul de autonomie ce le va fi acordat.

A doua problema este despre rolul Rusiei în regiune. Moscova consideră că ea poate să pună în aplicare orice acţiune pentru apărarea intereselor sale în zona fostei Uniuni Sovietice. Occidentul nu este dispus să recunoască acest drept. Această este problema care se află în inima conflictului din Ucraina, cred experţii Stratfor.

Criza din Ucraina ar putea fi adâncită, iar acest lucru este demonstrat de mai multe fapte, spun analiştii. În primul rând, vremea: în luna august, problemele de logistică sunt mult mai uşor de gestionat decât în ​​timpul iernii sau primăvară, iar efectuarea de operaţiuni militare este mai facilă. În al doilea rând, continuă controversă în jurul reformei constituţionale din Ucraina: miliţiile rebele cred că această nu corespunde spiritului acordului Minsk-2. Separatiştii au de gând să organizeze alegeri locale în octombrie şi noiembrie, nerecunoscute de Kiev.

În al treilea rând, Moscova vede că ameninţările Occidentului sub formă extinderii sancţiunilor nu au încetat, şi, prin urmare, poate decide că nu are sens să limiteze dezvoltarea în continuare a crizei. Mai mult decât atât, NATO desfăşoară noi unităţi în Europa de Est, iar Moscova se simte provocată.

Cu toate acestea, Rusia are o mulţime de constrângeri. Publicaţia menţionează printre acestea probabilitatea unor consecinţe economice catastrofale provocate de Occident, în situaţia în care trupele ruse îşi vor face apariţia oriunde în afară graniţelor sale.

„Fiecare parte încearcă acum să manevreze între agravarea situaţiei, şi incearcarea de a controla creşterea tensiunii, astfel încât să nu izbucnească un război pe scară largă.”

Cu toate acestea, având în vedere că progresele înregistrate în cadrul negocierilor nu sunt vizibile, iar Occidentul nu da semne pozitive, Rusia ar putea schimbă strategia, conchide Stratfor.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *