Economie

Stratul subţire de zăpadă nu protejează culturile cerealiere

Potrivit lui, deocamdată stratul subţire de zăpadă care a căzut nu protejează firile de grâu.

Preşedintele Asociaţiei a menţionat că, deocamdată, grâul semănat din toamnă nu este afectat de gerul din ultimele zile. „Este prea devreme de spus ceva. Dacă gerul o să ţină mult, atunci sigur va afecta culturile de toamnă. La minus15 grade este cam critică situaţia, dar acele culturi care au reuşit să se înfrăţească şi au mai acumulat zahăr, sunt mai rezistente la ger, celelalte sunt mai slăbuţe”, a spus Nicanor Buzovoi, menţionând că înfrăţirea este procesul când dintr-un bob au răsărit mai multe fire de grâu, în urma căruia plantele devin mai rezistente la frig.

Potrivit lui Nicanor Buzovoi, dacă va cădea un strat mai gros de zăpadă, atunci culturile vor fi, practic, în afara pericolului de îngheţ. „Sperăm ca gerul să nu ţină mult şi să cadă o cantitate mai mare de zăpadă pentru a le putea proteja”, a menţionat preşedintele Asociaţiei.

Meteorologii au anunţat pentru perioada 29 decembrie – 4 ianuarie cod galben de schimbare bruscă a vremii. În ultimile zile temperaturile au scăzut până la -15 grade Celsius pe parcursul nopţii şi până la -10 pe parcursul zilei. În toată ţara au căzut precipitaţii slabe sub formă de zăpadă.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *