Politică

Stratulat, ex-poliţistul împuşcat de Şoltoianu a sponsorizat PCRM

Potrivit surselor noastre, se presupune că între victima Ion Stratulat şi suspectul Ion Şoltoianu ar fi avut loc, în ultimul timp, un şir de conflicte provocate de intenţia lui Stratulat de a prelua un număr de acţiuni ale Centrului Comercial "Elat".

Potrivit organizaţiei Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), SRL Elat-Profit a donat, împreună cu ITS-Grup, Partidului Comuniştilor, în alegerile locale din 5 aprilie, 2,5 mln lei. "SRL Elat-Profit este specializată în activităţi de microfinanţare. Potrivit raportului Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare „Valoarea indicatorilor privind activitatea organizaţiilor de microfinanţare”, Elat-Profit pentru anul 2008 nu a prezentat nici o informaţie privind rezultatele activităţii sale. Datele pentru anul 2007, arată că Elat-Profit ar fi avut un profit de 814,5 mii lei, sumă care, evident, nu ar fi fost suficientă pentru acoperirea donaţiei de 1,5 mil. lei.

SRL Elat-Profit face parte din grupul financiar-comercial ELAT, condus de omul de afaceri Leonid Volneanschi, despre care se spune că a fost apropiat de guvernarea comunistă. Anul trecut, bunăoară, o altă firmă din cadrul grupului ELAT – compania Elat-Invest a cumpărat de la stat 71,67% din acţiunile întreprinderii “Sigma”, contra unei sume de 81,6 mil. lei. Preţul per acţiune a fost exact cu un bănuţ mai mare, decât cel cerut de stat, suficient ca privatizarea să fie considerată legală. Curios este că licitaţia era planificată de Agenţia Proprietăţii Publice pentru luna septembrie, dar a fost organizată cu o lună mai devreme. Întreprinderea “Sigma” (fostul Sciotmaş din epoca sovietică), nu prezintă interes pentru a dezvolta vre-o producţie industrială. Achiziţia s-a făcut pentru teritoriul şi imobilele aflate în proprietatea întreprinderii. Or, noul acţionar majoritar nici nu a ascuns faptul că blocul administrativ şi alte încăperi vor fi modernizate pentru spaţii de oficii comerciale. Achiziţia a fost finanţată de două bănci din Moldova şi firma rusească Global-Investment, care deţine 49% din acţiunile firmelor Elat-Invest şi Elat-Rentservice. Ultima face parte din acelaş grup ELAT. Aşa că am putea spune că la finanţarea campaniei electorale a Partidului Comuniştilor au contribuit indirect şi finanţatori din Rusia.

De altfel, firmele din cadrul grupului ELAT şi anterior s-au bucurat de susţinere din parte guvernării comuniste. Unele companii din acest grup au fost în vizorul Curţii de Conturi. În Raportul Curţii de Conturi „Privind rezultatele controlului asupra activităţii reprezentanţilor statului în Adunările şi Comitetele de creditori şi a administratorilor împuterniciţi la întreprinderile în proces de insolvabilitate cu derularea procedurii de faliment” din 24 februarie 2004, (vezi http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=306031), se menţionează că „cu 11 luni înainte de deschiderea procedurii de faliment a întreprinderii „Sigma”, din blocul nr.2 al acestei întreprinderi au fost sechestrate de către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat etajele 1 şi 2, care ulterior, fără a fi expuse la licitaţie, au fost realizate S.R.L. "Elat-Rentservice" la preţul diminuat cu 6,7 mil. lei faţă de valoarea de bilanţ. Peste 2 ani, în perioada derulării procedurii de faliment, când a apărut necesitatea de realizare a etajelor 3 şi 4 ale acestui bloc, ţinându-se cont de faptul că primele 2 etaje erau deja în proprietatea firmei menţionate, condiţiile de realizare au devenit nefavorabile pentru alţi antreprenori şi etajele au fost realizate aceleiaşi firme cu o diminuare a valorii de bilanţ în mărime de 6,4 mil. lei”. În consecinţă, mijloacele financiare pasibile satisfacerii cerinţelor creditorilor au fost micşorate cu 13,1 mil. lei. Auditorii Curţii de Conturi spun că aici nu au fost respectate prevederile art. 20 din Legea cu privire la faliment, care prevede „rezilierea contractelor şi recunoaşterea nulă a tranzacţiilor efectuate de debitor în perioada anterioară deschiderii procedurii de faliment pentru recuperarea bunurilor de la persoane terţe”.

Celălalt sponsor important al PCRM, firma ITS-Grup SRL, este o companie de pază, ce face parte din Holdingul Elita-5 Altepi, fondator şi acţionar majoritar al căruia este omul de afaceri Alexandru Pincevschi, care la alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, a candidat pe listele Partidului Renaşterii şi Concilierii din Moldova, condus de primul preşedinte al Moldovei Mircea Snegur", se menţionează într-un bilanţ al organizaţiei ICPC.

După moldovacurata.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *