Stresul – duşman sau prieten?
Stresul ne poate deveni prieten, dacă ştim cum să-l utilizăm în folosul nostru. Potrivit psihologului, stresul bun sau eustresul ne ajută să creştem: „Dacă ţi-e frică să nu te isprăveşti cu o obligaţie, atunci începi să citeşti, să studiezi, să întrebi. Faci lucrurile cu mai multă atenţie şi reuşeşti ce ţi-ai propus. Dacă, de exemplu, te temi de şef sau colegi, începi să comunici cu ei, să-i cunoşti mai bine”.
Astfel, nimeni nu este „salvat” de stres. După cum spune şi psihologa Angelina Tănase, „fiecare dintre noi e supus stresului. Or, stresul înseamnă orice schimbare din viaţa noastră, inclusiv poate apărea în cazul unei promovări”. Mai mult, starea de stres nu o simţim imediat, precum o ameţeală. Totul se acumulează în timp. „Orice emoţie este însoţită de o reacţie a organismului, care se întâmplă la nivel muscular. Stresul poate fi unul neînsemnat, ca şi reacţia la el. Însă, în acelaşi timp, reacţionează şi muşchii organismului. În timp, fiecare situaţie neînsemnată şi reacţie a noastră se suprapune, iar tensiunea asupra muşchiului devine tot mai apăsătoare”, ne explică specialista.
Concluzia? Dacă nu prelucrăm emoţiile prin care trecem şi le lăsăm să se adune, acestea vor deveni tot mai grele şi vor apărea primele semnale ale organismului că ceva nu merge bine în interiorul nostru. Angelina Tănase ne atrage atenţia că, dacă persoana nu se îngrijeşte la timp, pot să apară diferite tulburări psihosomatice. „Aceeaşi hipertensiune arterială, diabetul zaharat, astmul bronşic sau bolile de piele – toate sunt urmări ale stresului, pe care nu l-am gestionat potrivit”, spune psihologa. Totodată, se pot manifesta stări de oboseală, dureri de cap sau la nivelul ochilor. Unele persoane pot deveni apatice, pierd pofta de mâncare, nu le mai motivează nimic, se închid în sine şi se izolează de colegi. Alţii, pot fi iritaţi, irascibili, pot ridica vocea fără vreun motiv anume sau chiar să izbucnească în plâns. Iar de aici până la absenteism de la locul de muncă pe motiv de boală este doar un pas…
Partea plină a paharului este că oricine poate controla stresul negativ şi-l putem transforma în unul bun. Depinde cum îl interpretăm şi când facem primul pas spre rezolvare. Care este acest pas? Conştientizarea faptului că ceva nu merge bine. Despre alţi paşi şi tehnici vom vorbi în ediţia viitoare.
Silvia Ursu
Timpul. Suplimentul Femeia