Lumea

Studenții georgieni PROTESTEAZĂ împotriva ocupației rusești

În cele mai mari orașe ale Georgiei – Tbilisi, Telavi, Rustavi, Gori, Batumi, Kutaisi și Zugdidi – s-au desfășurat ample acțiuni de protest sub lozinca „Oprește anexarea”.  Participanții, majoritatea studenți, au format un lanț viu exprimându-și în acest mod dezacordul față de acțiunile Federației Ruse.

„Forțele de ocupație rusești continua să instaleze așa-numita linie de demarcare și să anexeze satele georgiene. Ocupanții au obligat locuitorii satului Dvani să-și părăsească casele, pe care ulterior, le-au demontat. Trebuie să atragem atenția comunității internaționale că majoritatea cetățenilor din Georgia nu vor accepta asta și vor lupta împotriva ocupației”, se spune în comunicatul organizatorilor. 
 
Acum cinci luni, granicerii ruși au început să instaleze stâlpi cu sârmă ghimpată în Osetia de Sud. Potrivit ministerului de externe al Georgiei, pe unele sectoare au fost remarcate permutare liniei de frontieră în adâncul teritoriului controlat de autoritățile oficiale ale Georgiei. Aceleași acțiuni au fost observate și la hotar cu Abhazia. 

Amintim că după războiul de cinci zile din 2008, Rusia a recunoscut independența Abhaziei și Osetiei de Sud. Drept răspuns, Tbilisi a întrerupt relațiile diplomatice cu Moscova. Noua conducere a Georgiei, aleasă acum un an, a declarat că intenționează să îmbunătățească relațiile cu Rusia, dar nu cu prețul cedărilor teritoriale. 
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *