ActualitateEconomie

SUA a raportat o creștere impresionantă a locurilor de muncă în septembrie, depășind așteptările analistilor

Numărul locurilor de muncă create în economia SUA în septembrie a depăşit aşteptările, indicând un tablou vital al ocupării forţei de muncă, iar rata şomajului a scăzut, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii, transmite CNBC, citat de news.ro.

Astfel, numărul locurilor de muncă din afara sectorului agricol a crescut luna trecută cu 254.000, faţă de numărul revizuit de 159.000 în august şi peste prognoza consensului Dow Jones, de 150.000. Rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 4,1%. Cu revizuiri ascendente faţă de lunile anterioare, raportul temperează îngrijorările cu privire la starea pieţei muncii şi probabil va consfinţi un ritm mai gradual de reduceri ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală. Totalul lunii august a fost revizuit în creştere cu 17.000 de locuri de muncă, în timp ce luna iulie a înregistrat o adăugare mult mai mare, de 55.000, ducând creşterea lunară până la 144.000. Crearea de locuri de muncă s-a reflectat şi în salarii Crearea de locuri de muncă s-a reflectat şi ân salarii, deoarece câştigurile medii orare au crescut cu 0,4% în septembrie, faţă de luna precedentă, şi cu 4% faţă de anul trecut. Ambele cifre au fost înaintea estimărilor respective, pentru creşteri de 0,3% şi 3,8%. Săptămâna medie de lucru a scăzut cu 0,1 ore, la 34,2 ore, în scădere cu 0,1 ore. Contractele futures pe bursa au crescut în urma publicării raportului, în timp ce randamentele titlurilor Trezoreriei au crescut puternic.

Restaurantele şi barurile au condus crearea de locuri de muncă, industria ospitalităţii adăugând 69.000 de poziţii în septembrie, după o medie de doar 14.000 în ultimele 12 luni. Asistenţa medicală, un lider consecvent în creşterea locurilor de muncă, a contribuit cu 45.000, în timp ce posturile guvernamentale au crescut cu 31.000. Alţi câştigători au inclus asistenţa socială (27.000) şi construcţiile (25.000).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *