Internațional

SUA au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei

Marți, Statele Unite au anunţat că au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei, ţară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, pentru zece miliarde de dolari, transmite AFP și Agerpres.

”Vânzarea planificată va îmbunătăţi obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce priveşte reînnoirea capacităţilor sale, sporind în acelaşi timp interoperabilitatea cu SUA şi cu alţi aliaţi”, a declarat Agenţia de Cooperare pentru Apărare a SUA (DSCA) într-un comunicat de presă.

”Polonia intenţionează să folosească acest echipament de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale”, a mai adăugat DSCA.

Sistemul Himars, fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe vehicule blindate uşoare, cu care armata americană a echipat în special forţele armate ucrainene. El poate fi echipat cu şase rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km, sau cu o singură rachetă tactică cu o rază de acţiune de 300 km numită ATACMS, potrivit AFP.

Menționăm că până acum Washingtonul a refuzat să furnizeze Kievului rachete ATACMS pentru a împiedica ca o armă americană să ajungă pe teritoriul Rusiei. Tranzacţia ce tocmai a fost aprobată, destinată Poloniei, include furnizarea a 45 de rachete ATACMS.

Anunţul acestei vânzări are loc la aproape un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *