Externe

SUA cer Serbiei să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei. „Activităţile ruse nu trebuie doar condamnate, ci şi pedepsite”

SUA consideră că Serbia trebuie să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa contra Ucrainei, a declarat vineri, 13 ianuarie, la Belgrad consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, transmite EFE și Agerpres.

”Activităţile ruse nu trebuie doar condamnate, ci şi pedepsite. Rusia a declanşat un război brutal şi ilegal”, a declarat Chollet în faţa presei de la Belgrad după o vizită efectuată în capitala Serbiei.

De asemenea, Chollet a apreciat că ”Serbia a făcut câţiva paşi importanţi” pentru a condamna la ONU agresiunea rusă, dar că Statele Unite ale Americii vor colabora cu Belgradul pentru ca autorităţile sârbe să sprijine mai mult Ucraina.

Serbia, candidată la aderarea la UE, este un aliat tradiţional al Rusiei, care apără la rândul său interesele sârbe la forurile internaţionale în privinţa Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

În plus, Serbia depinde aproape total de furnizarea de gaze ruse, cu toate că în ultima perioadă a încercat să-şi diversifice sursele energetice.

Totodată, Chollet a mai avertizat că gruparea paramilitară rusă Wagner, apropiată Kremlinului, încearcă să recruteze mercenari în Serbia şi în alte părţi ale lumii şi că SUA ”colaborează cu Serbia şi cu alte ţări pentru a pune capăt acestor activităţi”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *