ExterneMoldovaROMÂNIAUcraina

SUA colaborează cu România și R. Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ucrainene: ”În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”

SUA colaborează cu România și Republica Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ale Ucrainei folosind ca alternativă ruta fluviului Dunărea, a declarat miercuri, 30 august, un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters și News.ro.

”Căutăm să sprijinim rutele alternative: aceasta este, în primul rând, ruta Dunării. Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menţine într-un coridor mai sigur”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului. ”Această (rută) poate duce potenţial o cantitate semnificativă, vom încerca aşadar să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a mai spus oficialul.

”În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”, a adăugat el.

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranţă din porturile ucrainene, dar luna trecută, Moscova a ieşit din acord, acuzând Occidentul că împiedică propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte. Acordul urmărea să atenueze o criză alimentară globală şi a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la prăbuşirea acestuia, preţurile cerealelor au crescut în timp ce forţele ruseşti au vizat porturile ucrainene cu rachete şi drone.

Ucraina este un important producător şi exportator de cereale la nivel mondial şi, în mod normal, transportă milioane de tone de alimente din porturile sale de la Marea Neagră, Odesa şi Mikolaiv, aflate la mare adâncime, dar a trebuit să se bazeze pe porturile sale de la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acord luna trecută.

De asemenea, Washingtonul a colaborat cu Turcia pentru a sprijini eforturile acesteia de a readuce Rusia în acordul privind cerealele, a mai spus oficialul american. ”Nu suntem implicaţi direct în negocieri, dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU şi cu turcii pentru a sprijini încercarea de a asista la reluarea acestuia”, a declarat oficialul de la Washington.

Menționăm că Turcia a încercat să convingă Rusia să se întoarcă la Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră şi se este de aşteptat ca preşedintele turc Tayyip Erdogan să călătorească în curând în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin despre acest subiect.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *