Internațional

SUA comemorează 13 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie, când au murit circa trei mii de oameni din 90 de țări

În acest an, pentru dată de la atacuri, un sentiment de normalitate şi de deschidere a apărut în locul în care cele două avioane de călători deturnate de militanţi Al-Qaida au intrat în turnurile gemene World Trade Center, relatează Reuters.

Eforturile de reconstrucţie ale sitului, unde 2.753 de oameni au murit, se apropie de final, iar zona este acum din ce în ce mai reconectată cu străzile din jur, notează agenţia de ştiri britanică. Politicieni, familiile celor care au murit în atacurile teroriste şi demnitari se vor aduna joi pentru a ţine un moment de reculegere şi pentru a asculta numele celor aproape 3.000 de victime.

Ceremonii asemănătoare vor avea de asemenea loc la Washington, unde un avion de călători a fost deturnat şi îndreptat asupra Pentagonului, şi pe câmpul din Shanksville, Pennsylvania, unde s-a prăbuşit un alt avion deturnat de terorişti.

La New York, acesta este prima ceremonie de comemorare organizată de la deschiderea muzeului 9/11 şi a clădirii adiacente unde se găsesc rămăşiţele umane neidentificate de la locul atentatelor. ‘Pentru prima dată în acest an, după deschiderea muzeului în luna mai, membrii familiilor (victimelor) vor putea să viziteze muzeul ca parte a ceremoniei de comemorare’, a declarat Michael Frazier, un purtător de cuvânt al muzeului.

Deşi lucrările de reconstrucţie au fost afectate de întârzieri, doi dintre zgârie-norii construiţi pe locul unde se înălţau turnurile gemene sunt acum deschişi publicului, în timp ce World Trade Center 1, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera vestică, urmează să fie deschis la sfârşitul acestui an.

Singura ceremonie deschisă publicului larg este la ‘Flight 93 National Memorial’ din Pennsylvania, care marchează locul prăbuşirii unuia dintre cele patru avioane deturnate de terorişti.

Menționăm că, atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc la 11 septembrie 2001. În dimineața acelei zile, 19 teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri.

Teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur.

Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor.

În total, în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroriștii. Majoritatea covârșitoare ale celor morți erau civili, inclusiv cetățeni din 90 de țări.

sursa: economica.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *