Actualitate

SUA dezamăgite de faptul că Guvernul RM zadărnicește punerea în aplicare a Legii privind finanţele publice locale

După ce la finele anului trecut Suedia a decis să suspende finanţarea reformei de descentralizare în Republica Moldova, o decizie similară a adoptat şi Administraţia Statelor Unite.

„Guvernul SUA a rămas dezamăgit de decizia Guvernului Republicii Moldova de a nu pune în aplicare pe deplin şi imediat Legea privind finanţele publice locale. De aceea, Statele Unite ale Americii a suspendat activităţile sale legate de implementarea acestei legi, dar îşi continuă finanţarea prin intermediul Proiectului USAID de Susţinere a Autorităţilor Locale în 32 de regiuni, inclusiv Găgăuzia, pentru a dezvolta capacităţile autorităţilor locale privind oferirea de servicii mai bune cetăţenilor“, se precizează într-o declaraţie difuzată de Serviciul de presă al Ambasadei SUA la Chişinău.

„Nu s-a întâmplat nimic grav!“

Responsabilii pentru descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului, deşi s-au arătat surprinşi de declaraţia difuzată de Ambasada SUA, susţin că nu s-a întâmplat nimic grav. „Procesul de descentralizare continuă. Chiar dacă, de exemplu, Guvernul Suediei a renunţat să prelungească finanţarea proiectelor de descentralizare, am obţinut o asistenţă financiară consistentă de la Guvernul Danemarcei“, ne-a declarat optimistă Victoria Cujbă, şefa Direcţiei politici de descentralizare. Cujbă afirmă că Legea privind finanţele publice locale nu putea fi implementată imediat. „E nevoie de o perioadă de un an pentru a testa cum va funcţiona legea în practică, de aceea desfăşurăm proiecte-pilot în trei raioane şi în municipiul Chişinău“, a mai adăugat funcţionara.

Legea putea fi implementată imediat

Responsabila de la Cancelaria de Stat este contrazisă de profesorul universitar Angela Secrieru. „Nu mai era nevoie de nicio simulare pentru a aplica această lege. Testările au fost făcute anterior şi se ştia demuult ce localităţi vor avea de câştigat şi care vor avea de pierdut în urma descentralizării fiscale. Amânarea este o decizie politică“, a afirmat experta de la IDIS Viitorul. În opinia profesorului universitar, faptul că două guverne străine, care sunt principalii susţinători ai proceselor de descentralizare, şi-au retras sprijinul este un semnal negativ, pe care autorităţile noastre nu ar trebui să-l ignore.

„Nu pot califica ultimele acţiuni ale autorităţilor altfel decât un pas înapoi în implementarea Strategiei Naţionale de Descentralizare (SND). De exemplu, în cadrul acestei strategii, în 2012 s-a renunţat la plafonarea taxelor locale. Acum autorităţile au decis să impună plafoane şi asta după ce primăriile au adoptat bugete şi au planificat cheltuieli. E ceva anormal“, a adăugat Angela Secrieru.

sursa: adevarul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *