Externe

SUA extinde sancțiunile împotriva Federației Ruse și Iranului pentru luarea de ostatici americani

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a prelungit cu încă un an starea de urgență în legătură cu luarea de ostatici și detenția ilegală a unor cetățeni ai țării în străinătate.

Președintele american a prelungit starea de urgență, pe care a declarat-o prin ordinul executiv 14078, ceea ce îi oferă liderului american posibilitatea de a aplica sancțiuni Iranului și Rusiei, unde au fost ținuți ostatici în mod ilegal cetățeni ai Statelor Unite.

Biden a declarat că “luarea de ostatici și reținerea ilegală a cetățenilor americani sunt acte detestabile care subminează statul de drept”.

“Organizațiile teroriste, grupările criminale și alți răufăcători care iau ostatici pentru câștiguri financiare, politice sau de altă natură, precum și statele străine care recurg la practica detenției ilegale, inclusiv în scopul de a exercita presiuni politice sau de a obține concesii din partea Statelor Unite, amenință integritatea sistemului politic internațional și securitatea cetățenilor americani și a altor persoane din străinătate”, a subliniat el.

Anterior, SUA au impus noi sancțiuni împotriva unor grupuri din Rusia și Iran acuzate că au luat ostatici americani, pentru a preveni alte luări de ostatici și pentru a asigura, eventual, eliberarea cetățenilor aflați acum în custodie.

Măsura survine în contextul în care au fost înregistrate mai multe cazuri foarte mediatizate de americani reținuți pe nedrept. Evan Hershkovich, reporter la Wall Street Journal, și Paul Whelan, un fost pușcaș marin, sunt reținuți în Rusia sub acuzația de spionaj, pe care o neagă categoric.

Cetățenii americani Siamak Namazi, Emad Sharghi și Morad Tahbaz sunt deținuți în faimoasa închisoare Evin din Iran, unde se presupune că se recurge la tortură.

Înainte de aceasta, s-a raportat că Statele Unite au impus sancțiuni împotriva unei persoane și a șase entități identificate ca fiind implicate într-o rețea de promovare a programelor iraniene de drone și a altor programe militare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *