Ultima oră

SUA facilitează regimul de vize pentru moldoveni

Potrivit Ministerului de Externe, în urma acestei înţelegeri interguvernamentale, ambasadele şi consulatele SUA, vor elibera vize multiple valabile pe o perioadă de 60 de luni cetăţenilor moldoveni care se califică pentru a obţine următoarele categorii de vize: de tranzit (C); pentru membrii de echipaj (D); pentru studii academice (F); pentru lucrătorii temporari (H); pentru reprezentanţii mass-media (I); pentru schimburi culturale (J); pentru transferuri intracompanie (L); pentru studiile ne-academice (M); pentru lucrătorii cu abilităţi extraordinare (O); pentru sportivi şi artişti profesionişti (P); pentru schimburi culturale internaţionale (Q), precum şi vize religioase (R). Acordul aduce avantaje evidente, or, în prezent aceste categorii de vize sunt acordate doar pentru o perioadă de 3-12 luni. Totodată, pentru aceste categorii vor fi anulate taxele adiţionale de perfectare a vizelor, fiind percepută doar taxa fixă de procesare a vizei, care este de 131 USD.

Acordul prevede, de asemenea, facilitarea regimului de intrare şi şedere în R. Moldova pentru cetăţenii SUA, pentru care regimul de vize a fost anulat încă la 1 decembrie 2007.

Ministerul moldovean de Externe consideră că acest acord reflectă atitudinea pozitivă a autorităţilor americane faţă de ţara noastră şi disponibilitatea de dezvoltare în continuare a relaţiilor bilaterale. „Deschiderea graduală a frontierelor americane pentru cetăţenii noştri dă dovadă de credibilitatea de care aceştia se bucură în SUA şi generează încrederea că intensificarea fluxului de cetăţeni care vizitează ambele state va avea un impact pozitiv în mai multe domenii. In special, putem aştepta o creştere a cooperării în domeniile economic, cultural şi educaţional.”, se spune în nota de argumentare prezentată de MAEIE.

Pentru ca acordul să fie aplicabil, urmează să fie operate modificări în câteva acte legislative.

Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *