Internațional

SUA plănuiește să trimită kituri de bombe de precizie în Ucraina

Statele Unite plănuiesc să trimită Ucrainei echipamente electronice care pot transforma munițiile aeriene nedirijate în „bombe inteligente”, care oferă un grad înalt de precizie de țintire, potrivit mai multor oficiali americani, potrivit CNN.

Decizia de a expedia kiturile în Ucraina, raportată pentru prima dată de Washington Post, este de așteptat să vină în următorul pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina, de săptămâna aceasta, au menționat sursele.

Seturile de ghidare combină sisteme de navigație și poziționare globală și pot fi conectate la bombe de diferite greutăți și dimensiuni, pentru a crea ceea ce Pentagonul numește o muniție de atac direct comun sau JDAM. Armata SUA a folosit tehnologia pe bombe de 500 de lire până la bombe mai mari de 2.000 de lire pentru a lovi cu un grad ridicat de precizie.

Oficialii nu au spus câte astfel de truse sau ce tip specific de JDAM vor fi furnizate. 

Bombele de precizie ar putea ajuta Ucraina să atace liniile defensive fixe ale Rusiei sau alte ținte mari. Dar, în mod normal, sunt aruncate din bombardiere aeriene sau avioane de luptă. Forțele aeriene ucrainene ar trebui să găsească o modalitate de a ținti și de a lansa JDAM-uri din aeronavele lor vechi din era sovietică, la fel cum au făcut-o cu rachetele anti-radiații HARM fabricate în SUA la începutul acestui an.

Trusele oferă bombelor neghidate o rază de acțiune de aproximativ 15 mile, conform Forțelor Aeriene ale SUA, ceea ce înseamnă că nu ar permite Ucrainei să lovească adânc în teritoriul Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *