Ultima oră

SUA și-ar putea ‘ajusta’ apărarea antirachetă din Europa, pe fondul tensiunilor din Ucraina

Pentru moment, ‘ne continuăm programul în conformitate cu abordarea adaptivă în vederea îndeplinirii angajamentelor pe care ni le-am asumat în Polonia, România și față de partenerii noștri din NATO’, a explicat ministrul apărării american într-o conferință de presă la Washington alături de omologul său polonez Tomasz Siemoniak.

Cei doi oficiali au discutat despre opțiuni pentru o consolidare a securității Poloniei, pe fondul îngrijorărilor crescânde legate de incursiunea Moscovei în Ucraina și eventuale tulburări ce ar putea apărea și pe teritoriile altor foști sateliți sovietici.

Ca răspuns la o întrebare pusă de un reporter cu privire la o eventuală comprimare a perioadei necesare desfășurării de interceptoare în Polonia pentru a transmite un semna Rusiei, Hagel a spus: ‘Vom face ajustări acolo unde este nevoie. Evident, toată povestea cu (…) apărarea antirachetă este legată de amenințări reale. Nu de teorie’. Cu toate acestea, el a ținut să sublinieze că sistemul antirachetă american din Europa ‘nu este o amenințare pentru Rusia’.

În ceea ce o privește, Moscova percepe scutul american de pe Bătrânul Continent ca o amenințare pentru stabilitatea nucleară pe continent. Washingtonul susține că interceptoarele sale sunt menite însă pentru a-i proteja aliații de eventuale amenințări balistice din Orientul Mijlociu și că nu au capacitatea tehnică de a viza rachete nucleare strategice rusești.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *