InternaționalRăzboiUcraina

SUA sprijină loviturile ucrainene asupra instalațiilor militare rusești din Crimeea: Sunt ținte legitime

Indiferent când și cum se va încheia actualul război ruso-ucrainean, trebuie oferite garanții pentru a se asigura că Rusia nu se va dezlănțui din nou, a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland, citat de BBC.

„Va fi imposibil de crezut cuvântul lui Putin sau al celui care se va afla în fruntea Rusiei după el, chiar și după încheierea războiului”, a avertizat ea.

„În niciun caz nu ar trebui să credem – atâta timp cât Vladimir Putin sau cineva ca el este la putere – că acest lucru s-a terminat cu adevărat. Chiar dacă se va ajunge la o pace dreaptă, va fi nevoie de un plan pe termen lung și de construirea armatei ucrainene a viitorului, ceea ce l-ar putea descuraja pe Putin să se gândească mai departe” la un atac, a continuat ea.

În timpul unei discuții online la Carnegie Endowment din Washington, Nuland a declarat că SUA analizează nu numai ce arme pot fi trimise pe câmpul de luptă din Ucraina în acest moment, ci și ce arme vor fi necesare pentru a descuraja Rusia în viitor.

Răspunzând la întrebarea gazdei dacă Washingtonul se teme să treacă vreo „linie roșie” trasată de Kremlin prin acordarea de sprijin Ucrainei, în special dacă Kievul decide să recupereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014 prin mijloace militare, adjunctul șefului diplomației americane a spus că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată Crimeea ca fiind rusă, iar Ucraina este proprietara întregului său teritoriu în cadrul granițelor recunoscute internațional.

„Nu voi specula unde vor decide ucrainenii să lupte. Sau cum vor decide să acționeze în privința Crimeei pe termen scurt, mediu și lung. Noi considerăm că Crimeea este Ucraina”, a spus Victoria Nuland.

Potrivit lui Nuland, după ocuparea Crimeei, Rusia a transformat peninsula într-un avanpost militar, plasând acolo facilități de luptă, depozite de arme și centre de comandă care amenință și vor continua să amenințe securitatea Ucrainei atâta timp cât se află acolo.

Aceste instalații militare, pe care Rusia le-a plasat în Crimeea, sunt considerate de Statele Unite drept ținte legitime și susțin loviturile armatei ucrainene împotriva lor, a declarat secretarul adjunct.

„Acestea sunt ținte legitime. Ucraina le lovește. Și noi o susținem. Ucraina nu va fi niciodată în siguranță până când Crimeea nu va fi – cel puțin – demilitarizată”, a continuat Nuland.

În același timp, Nuland a adăugat că, înainte de a aborda problema Crimeei, armata ucraineană mai trebuie să recucerească teritorii semnificative. „Și pe asta se concentrează în acest moment”, a mai spus ea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *