Externe

SUA sunt dispuse să meargă singure împotriva Siriei

Noi solicitări ca Organizaţia Naţiunilor Unite să autorizeze o acţiune militară în Siria ar putea complica planul administraţiei Obama de a lua măsuri de retorsiune asupra unui presupus atac cu gaze toxice la est de Damasc, despre care oficiali americani susţin că a fost efectuat de forţele preşedintelui Bashar al-Assad. 

Dar o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a declarat că posibila respingere la ONU a planului SUA – cel mai probabil în frunte cu Rusia – nu va încetini ritmul măsurilor administraţiei.

"Nu putem fi opriţi în a răspunde de intransigenţa Rusiei – continuarea intransigenţei – la Naţiunile Unite", a declarat Marie Harf . "Situaţia este atât de gravă încât necesită un răspuns".

SUA nu au prezentat public dovada că guvernul lui Assad a folosit arme chimice mortale lângă Damasc săptămâna trecută, notează AP. Chiar şi aşa, oficiali americani, printre care vicepreşedintele Joe Biden, au arătat cu degetul la Assad. Administraţia a planificat un briefing prin teleconferinţă joi asupra Siriei pentru liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului şi comitetele de securitate naţională, din ambele partide, au declarat oficiali americani şi consilieri din Congres.

Serviciile secrete americane au interceptat comunicaţii între comandanţi militari sirieni de rang inferior discutând despre atacul chimic, dar comunicaţiile nu leagă în mod specific atacul de un oficial suficient de înalt pentru a face legătura masacrului chiar cu Assad, potrivit afirmaţiilor făcute de trei responsabili ai serviciilor secrete americane. Ei s-au exprimat cu condiţia anonimatului întrucât nu au fost autorizaţi să discute informaţii secrete în mod public.

Pentru Casa Albă ideal ar fi ca informaţiile secrete să lege atacul direct de Assad sau de cineva din cercul său interior, pentru a exclude posibilitatea că un escroc din armată a decis să folosească arme chimice fără autorizaţia lui Assad, mai notează AP.

Această căutare de informaţii suplimentare pentru a susţine cauza Casei Albe pentru un atac asupra infrastructurii militare a lui Assad a întârziat publicarea raportului de către Biroul Directorului Informaţiilor Naţionale de stabilire a dovezilor împotriva lui Assad. Raportul a fost promis la începutul acestei săptămâni de oficiali ai administraţiei.

CIA şi Pentagonul au lucrat pentru a aduna mai multe informaţii din surse secrete umane făcând legătura între Assad şi atac, bazându-se pe serviciile de informaţii din Iordania, Arabia Saudită şi Israel, au declarat oficialii.

Atât CIA cât şi Defense Intelligence Agency /Agenţia de Informaţii de Apărare/ au propriile lor surse umane – comandanţii rebelilor şi alţii care trec frontiera pentru a raporta ofiţerilor CIA şi de la informaţii de apărare la taberele de antrenament din Iordania şi Turcia. Dar activitatea lor este mult mai redusă decât a unora dintre celelalte servicii de informaţii şi este nevoie de mai mult timp pentru contactele lor să ajungă până la ei.

Timpul.md (A.G.) via Agerpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *