ActualitateExterne

SUA sunt în alertă! Luminița Odobescu a discutat cu Antony Blinken despre dronele rusești care ajung în România și atacarea navei ucrainene din Marea Neagră

Dronele care ajung în România, dar și atacul Rusiei asupra unei nave de cereale din Ucraina pun pe jar SUA. Ministrul Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, o discuţie telefonică privind situaţia de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spaţiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene.

A fost abordată şi atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale. Oficialul american a reiterat angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. Cei doi oficiali au trecut în revistă şi progresele substanţiale ale României în îndeplinirea condiţiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver.

Potrivit MAE, ”ministrul afacerilor externe a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi Aliaţilor cu România şi a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi din regiune în atenţia constantă a NATO”.

Odobescu a salutat ”reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat şi a arătat că Aliaţii trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securităţii spaţiului euro-atlantic, în general, şi în regiunea Mării Negre în special”.

”Cei doi oficiali au discutat despre evoluţiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei, donaţie cu importanţă deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene. Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacităţii de apărare a României”, precizează Ministerul de Externe.

MAE mai arată că şefii celor două diplomaţii şi-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în eforturile sale de a respinge acţiunile hibride ale Rusiei, care vizează inclusiv influenţarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

”Totodată, cei doi oficiali au trecut în revistă progresele substanţiale ale României în îndeplinirea condiţiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver”, mai anunţă comunicatul oficial.

Cei doi demnitari au convenit să continue dialogul strâns în perioada următoare, arată MAE.

Fragmente de dronă rusească au fost găsite de militari în apropierea localităţii tulcene Periprava, au anunţat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Militarii vor căuta fragmente de dronă şi în apropierea localităţii Caraorman, unde există indicii că ar fi alte resturi de dronă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Ce arata situatia asta cu dronele rusesti deasupra Romaniei ? Ca Putin avea dreptate ca trebuie sa discute cu masculul alfa, adica cu SUA. De ce ? Pt ca se dovedeste acum ca restul Europei nu se baga si nu exista. Franta nu exista, UK nu exista, Germania nu, Spania si Italia zero barat. Parca tarile astea latine nici nu ar fi latine ca noi, ii doare in cur de noi. N-au zis nici pas. Ce inseamna asta ? Apararea colectiva europeana nu exista. A vrut Macron odata sa zica ceva, dar s-a dovedit incapabil sa faca ceva. America e departe si interese mari nu are la granita cu Rusia. S-a dovedit cu Ucraina, pt care SUA a garantat, impreuna cu UK, Franta si Germania. S-a dovedit ca garantia a fost zero. Ce a mai aratat razboiul ? Ca SUA nu este dispusa sa apere cu indarjire o tara din vecinatatea Rusiei. Daca era vorba de UK sau Spania, altfel se lupta SUA. Dar, cand e vorba de Ucraina, se dovedeste ca SUA ar ceda teritoriu in favoarea Rusiei. Ne punem intrebarea, daca s-ar pune aceeasi problema in Rep. Moldova sau in Romania, nu ar face la fel SUA ? SUA este o tara de profitori. De unde nu are profit mare, nu se implica prea tare. SUA este caracterizata de LACOMIE fara margini. Ce inseamna asta pt Romania ? Ca trebuie sa-si faca o economie puternica, care sa produca o armata puternica. Romania trebuie sa se curateasca de sus in jos, fortat, pt ca s-a dovedit ca de jos in sus nu se poate. Apoi sa-si ia rolul in serios de tara mare si sa faca jocul in Europa, impreuna cu Franta si cine vrea sa se mai alature. Ce mai trebuie ? Pastrata si lucrata o relatie buna cu China, care nu trebuie indepartata, dupa cum ne zice SUA. Pt ca SUA, la o adica, ne-ar lasa balta, ca pe Ucraina. Si s-a dovedit ca ne-a salvat China odata din mana rusilor. Daca nu s-a putut curatirea tarii de jos in sus, n-avem decat sa asteptam pe cineva care sa forteze asta de jus in jos. La un moment dat negesit va veni. Profetia spune ca undeva in jurul anului 2038, in an de razboi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *