CSI / RusiaExterneUE / Nato

SUA trimit o echipă specializată în război cibernetic pentru a ”vâna” inamicii unui stat NATO de lângă Rusia

O echipă militară americană specializată în război cibernetic a desfășurat recent o „operațiune de vânătoare defensivă” în Lituania, stat membru NATO, pe fondul tensiunilor sporite din jurul războiului în curs al Rusiei înmpotriva Ucraina, a informat US Cyber ​​Command (CYBERCOM) citat de Ziare.com.

În cadrul unui comunicat, CYBERCOM a precizat că este a doua astfel de desfășurare din luna mai încoace și a avut loc pe parcursul mai multor luni în coordonare cu Forța Națională pentru Misiune Cibernetică (CNMF), alături de omologi din cadrul Ministerului lituanian de Interne.

„Echipele au analizat rețelele cheie, identificate și prioritizate de partener, în căutarea unor dovezi privind activitate cibernetică rău intenționată, identificând în același timp vulnerabilitățile”, se arată în comunicat. Puține detalii ale misiunii au fost făcute publice.

Purtătorul de cuvânt al CNMF a declarat pentru Newsweek că ”misiunea principală a forței cibernetice de elită este de a apăra națiunea în și prin intermediul spațiului cibernetic, oprind, perturbând și/sau crescând costurile adversarilor care încearcă să intervină în procesele noastre democratice, să ne fure proprietatea intelectuală sau să ne atace infrastructura critică”.

”Operațiunile Defend Forward Operations se desfășoară deoarece adversarii execută în mod curent operațiuni împotriva vecinilor lor. Atâta timp cât adversarii îi vizează pe partenerii noștri, și dacă acei parteneri ne invită, vom merge acolo și vom vâna”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNMF.

”Operăm împreună în spațiul cibernetic pentru a învăța unii de la alții și pentru a face schimb de informații despre amenințări, ceea ce ajută la întărirea/îmbunătățirea securității rețelelor de care depind SUA și aliații noștri”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Înființată în 2014, CNMF constituie o treime dintr-o triadă de forțe CYBERCOM care include și Forța de Misiune Cibernetică de Luptă și Forța de Protecție Cibernetică. Potrivit declarației CYBERCOM, CNMF „a fost desfășurată de 50 de ori și a efectuat operațiuni de vânătoare în peste 75 de rețele din peste 23 de țări”.

Printre națiunile în care CNMF a fost desfășurată în Europa de Est se numără Albania, Croația, Estonia, Letonia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Ucraina, care a acuzat Rusia de organizarea unei campanii de război cibernetic în paralel cu atacul său cinetic împotriva națiunii vecine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *