Externe

SUA va permite bărbaților homosexuali să doneze sânge

Interdicția impusă comunității gay din SUA a durat 30 de ani și a intrat în vigoare la începutul crizei HIV/SIDA din anii 1980.

Câțiva activiști au catalogat „regula unui an” discriminatorie. O lege asemănătoare există în țări precum Marea Britanie, Austria și Japonia.
Grupurile responsabile de donarea de sânge au lobat intens această schimbare, afirmând că interdicția este „neîntemeiată din punct de vedere medical”.

„Deși e un pas în direcția corectă, legea continuă să discrimineze bărbații gay și bisexuali. Această lege nu poate fi justificată în lumina tehnologiei moderne de care dispunem”, afirmă activistul David Stacy.

Decizia FDA a fost o reacție la o recomandare formală, la nivel federal, emisă în 2014. Agențiile federale din SUA au stabilit un set de standarde naționale pentru donarea de sânge.

Înainte ca legea să se schimbe, potențialii donatori din SUA care admiteau că au întreținut relații sexuale cu alți bărbați nu aveau voie să doneze sânge.

Astăzi, bărbații gay sunt tratați precum și alte grupuri de risc. Persoanele ce au întreținut relații cu prostituate sau și-au injectat droguri în ultimele 12 luni la fel nu au dreptul să doneze sânge.

timpul.md/ traducere de pe bbc.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *