Editorial

Subminată din interior…

Ciocnindu-se cu Sistemul însă – pe care doreau să-l ajute să se reformeze, dar care nu se lasă ajutat şi cu atât mai mult reformat – mulţi dintre ei erau deja pe cale să plece de unde au venit. „Dacă n-ar fi gustat din şansa europeană, le-ar fi fost mai uşor să se adapteze la modelul moldovenesc – pe ici cu mită, pe colo cu rugăminte, pe dincolo cu înjurături. Ei, însă, au o traumă – un loc în Europa sau în SUA, care îi aşteaptă, le oferă salarii după efort şi stabilitate pe gratis, îi încurajează să studieze mai bine şi să muncească mai mult, şi contraoferta – să lupte pe gratis cu morile de vânt, dar acasă. Să-i lăsăm să plece şi să se gândească restul vieţii că ar fi putut schimba ceva dacă…, sau să îi ţinem, să devină ca noi, toţi cei rămaşi?..”.

Deşi autoarea nu dădea nume, mi-am zis atunci că-i cunosc pe mulţi dintre aceşti „europeni” şi că n-ar strica să discut cu ei. Timpul însă niciodată nu ne ajunge, iar în aceste şase luni unii au şi părăsit Moldova… Faptul că au făcut-o altfel decât majoritatea – ştiind bine unde merg, în ce scop şi cu ce salariu – nu ne face mai fericiţi. Poate, doar puţin invidioşi că măcar ei „s-au rupt…”.

„Plecarea” rămâne un deziderat al tuturor în această ţară, indiferent de vârstă şi de statut social. Se mai întâmplă, ce-i drept, mici „pauze electorale”, când lumea capătă puţină speranţă în luciditatea politicienilor şi în propriul viitor. În acest an, speranţa a durat exact 45 de zile. De la 6 mai, când Vlad Filat l-a retras pe Victor Bodiu din cursa pentru capitală, până la 19 iunie, când cu chiu, cu vai, am salvat capitala. Atunci, credeam că ne-am salvat cu toţii şi am salvat şi Moldova. Dar au apărut „algoritmul în teritoriu”, „Franzeluţa” şi alte minuni, şi acesta se pare că e abia începutul. Care o să ne îngroape… În faţa acestei avalanşe, ideea unei integrări europene care rămâne la fel de îndepărtată (vezi articolul lui Victor Chirilă) nu cred că mai rezistă. Aş vrea să nu am dreptate, dar… e avalanşa care subminează integrarea din interior.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *